ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η κόντρα για Καμμένο και Σαουδική Αραβία

Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου στο Μαξίμου - Κεντρική Εικόνα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία και τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, ενόψει της συζήτησης τη Δευτέρα στη Βουλή. Για άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους, κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Κλιμακώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης η Νέα Δημοκρατία.

Εκρηκτικό αναμένεται το πολιτικό κλίμα στο οποίο θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Η ΝΔ δημοσιοποίησε βίντεο για την υπόθεση, προκαλώντας την αντίδραση του Πάνου Καμμένου μέσω tweet.

Το σποτάκι της ΝΔ που αφορά στην υπόθεση Καμμένου με τίτλο «γιατί συνεχίζει ο Τσίπρας να καλύπτει τον Καμμένο;», περιλαμβάνει ηχητικά από τα τηλεοπτικά δελτία και  πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξηγεί συνοπτικά την ιστορία της πώλησης των όπλων στη Σαουδική Αραβία και για πoιο λόγο ελέγχεται ο υπουργός Άμυνας. 

Άμεση ήταν η απάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου. «Γνωρίζοντας τον εξευτελισμό που θα υποστεί ο κούλης μια ακόμη φορά τη Δευτέρα οι σπόνσορες της συμμορίας έβγαλαν 5λεπτο βίντεο. Ταινία στο Χόλιγουντ να του ετοιμάσετε δεν γλιτώνει με τίποτα από την αλήθεια στη Βουλή ο “παραδεισένιος”», σχολίασε στο twitter ο υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει σε «απλά κεντρικά» ερωτήματα σχετικά με τη δημοσίευση απορρήτου υλικού. 

"Αποτελεί η παράδοση απόρρητων εγγράφων από δημόσιους λειτουργούς σε τρίτους παρανομία ή όχι;" ρωτά ο κ. Κοτζιάς και συνεχίζει: "Γίνεται αυτή η παράνομη παράδοση από κομματικές και μόνο φιλοδοξίες ή και με χρηματισμό; Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους;".

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως "πιο άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους" την παράδοση των απόρρητων εγγράφων από κάποιον που τα κατείχε νόμιμα, στην αντιπολίτευση, καθώς, όπως σημειώνει, "είναι φανερό, ότι πριν αποκτήσει η αντιπολίτευση απόρρητα δημόσια έγγραφα, κάποιος που νόμιμα τα κατείχε τους τα παρέδωσε".

Ο κ. Κοτζιάς στη δήλωσή του επισημαίνει επίσης ότι κάλεσε την αντιπολίτευση "να φερθεί σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος και νομιμότητας με νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα, και τα τρία τα θεώρησε κίνδυνο για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί". Τονίζει δε ότι της υπενθύμισε ότι "ο νόμος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και ακόμη περισσότερο άκρως απόρρητων" αλλά η αντιπολίτευση "δήλωσε ότι θεωρεί το νόμο στενό κορσέ για τις επιδιώξεις της. Ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

Ο υπουργός σημειώνει "ότι κάθε τέτοιο έγγραφο που δημοσιοποιείται, δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να αποκτήσουν στοιχεία για το σύστημα κρυπτογράφησης της χώρας".

«Υποκρισία» οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Το θέμα της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία και της εμπλοκής του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου, ανέδειξε στη σημερινή ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, λέγοντας ότι τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά θεμάτων. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η ΝΔ θα παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν σχέση του μεσάζοντα Παπαδόπουλου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την κ. Σπυράκη,  θα κληθεί την Δευτέρα στην Βουλή να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: 

  • Γιατί σε διακρατική συμφωνία Κυβέρνησης προς Κυβέρνηση, υπάρχει μεσάζων;
  • Ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος; Και ποια είναι η σχέση του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο;
  • Σε ποιες αγοραπωλησίες όπλων έχει εμπλακεί ο κ. Παπαδόπουλος;
  • Η συμφωνία που έφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή μιλάει για 300.000 βλήματα. Οι Σαουδάραβες φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για 100.000. Τι θα απογίνονταν τα 200.000 βλήματα που περισσεύουν;

«Θα επιμείνουμε στα πραγματικά περιστατικά. Κατά τον κ. Καμμένο η σύμβαση έχει υπογραφεί. Το αναφέρει μάλιστα ο ίδιος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στις 6 Νοεμβρίου μετά από ερώτηση βουλευτών μας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εισπράξει ήδη 66 εκατ. ευρώ. Όλα τα άλλα είναι ερωτήματα χωρίς βάση. Τι ακριβώς έχει γίνει με τα 66 εκατ. ευρώ τα οποία θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία και αυτήν την ώρα αυτό δεν έχει συμβεί;», αναρωτιέται η κ.Σπυράκη. 

«Όλα είναι απολύτως γνωστά. Έχουν επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ, αλλά εδώ διακρίνουμε μια όψιμη υποκρισία. Όλη αυτή η συζήτηση που έχει προκύψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ακριβώς μετά από τις συνεχείς αποκαλύψεις από την πλευρά του Τύπου σε σχέση με την περίφημη συμφωνία που έχει φέρει ο κ. Καμμένος στη Βουλή, και που προφανώς αφορούσε συμφωνία Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση, χωρίς την παρουσία μεσαζόντων. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό, εφόσον θα είναι παρόν στη Βουλή, να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα». δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Θα ήθελα να σημειώσετε, πρόσθεσε,  ότι θέτουν αυτό το θέμα μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων που φιλοξενήθηκαν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και αφορούν σε αυτήν την περίφημη συμφωνία που κατά τον κ. Καμμένο υπάρχει, κατά ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, και κατά άλλους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπάρχει. «Εμείς, ερωτήματα θέτουμε και θέλουμε να απαντηθούν στη Βουλή. Τι απέγινε με τη συγκεκριμένη συμφωνία; Η Ελλάδα έπρεπε να είχε ήδη εισπράξει 66 εκατ. ευρώ, όμως τα χρήματα αυτά δεν έχουν έρθει στα δημόσια ταμεία».

Αναφερόμενη στα απόρρητα έγγραφα, είπε ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία διαρροή. «Το ερώτημα,  για εμάς παραμένει στην ουσία του και είναι πολιτικό: Τι άραγε έχουν να κρύψουν σε μια διακρατική συμφωνία, την οποία έχει εγκρίνει η Βουλή χωρίς μεσάζοντες;» και πρόσθεσε. 

«Σε ό,τι αφορά το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τα απόρρητα έγγραφα, θα ήθελα να θυμίσω ότι ο κ. Κοτζιάς, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια, επέβαλε με δικό του νόμο προ έτους, όλες τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών, άνω των 25.000 ευρώ, να αποστέλλονται στη Βουλή και οι βουλευτές να ενημερώνονται γι’ αυτές. Το ξαναλέω: να ενημερώνονται οι βουλευτές για δαπάνες απόρρητες του Υπουργείου Εξωτερικών άνω των 25.000 ευρώ. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι έχει να κρύψει η Κυβέρνηση και δεν θέλει να τις δουν οι βουλευτές;»

Στα Μ.Μ.Ε., είπε,  φιλοξενούνται μια σειρά αποκαλύψεων και αυτά παρά την επίδειξη αυταρχισμού που κάνει τα τελευταία 24ωρα η Κυβέρνηση. «Άλλωστε, όπως θα έχετε δει, η δημοσίευση απορρήτων εγγράφων είναι κάτι το οποίο δεν προέρχεται παρά μόνο καταρχήν από τον ίδιο τον κ. Καμμένο. Έχω εδώ - και έχει ίσως ένα ενδιαφέρον - την ανακοίνωση που έκανε ο κ. Καμμένος μέσω του Υπουργείου για τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Εκεί, στην παράγραφο 14 της συμφωνίας, απαγορεύεται στους εμπλεκόμενους να δώσουν τη συμφωνία δημόσια. Όμως, αυτή η συμφωνία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον κ. Καμμένο. Προφανώς, τότε, δεν είχε συνεννοηθεί με τον κ. Κοτζιά. Ενδεχομένως, έχει την ευκαιρία να συνεννοηθεί τώρα, μετά και τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Κοτζιάς».

Προς το παρόν η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, σημειώνει η κ. Σπυράκη όσο αφορά στις σχέσεις Καμμένου-Παπαδόπουλου. «Και ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει είναι γιατί σε μια συμφωνία που είναι government to government, Κυβέρνηση προς Κυβέρνηση, εμφανίζεται ο κ. Παπαδόπουλος. Για τον κ. Παπαδόπουλο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος έχει δηλώσει στις 10 Νοεμβρίου, στο ΣΚΑΪ: 'Εμείς με τον Παπαδόπουλο δεν έχουμε ουδεμία σχέση'. Είναι τα λεγόμενα του κ. Καμμένου επί λέξει».

Εχει πει επίσης ο κ. Καμμένος ότι «ο κ. Παπαδόπουλος ενεμφανίσθη ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Ζητήσαμε την πιστοποίηση - αν πράγματι είναι αυθεντικό το έγγραφο πιστοποίησης του κ. Παπαδόπουλου - και μας ήρθε απάντηση θετική».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη που άφησε αιχμές για τη χρήση απόρρητων εγγράφων από τον κ. Λοβέρδο, η κ. Σπυράκη απάντησε ότι «ο κ. Κακλαμάνης έχει κάνει δηλώσεις στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και ακολουθεί απολύτως τη γραμμή της ΝΔ».