ΕΛΛAΔΑ

Πρωτοβουλία του ΤΕΕ για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών

Ποινικές διώξεις σε Δούρου και άλλους οκτώ για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα - Κεντρική Εικόνα

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι εθελοντές του Επιμελητηρίου πρόκειται να διενεργήσουν τις αναγκαίες μελέτες και τις πρώτες απαραίτητες εργασίες, για να καταστούν λειτουργικά τα σπίτια που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

«Έχουμε αναλάβει μία δράση έμπρακτης στήριξης των συμπολιτών μας στη Δυτική Αττική, που βίωσαν τις επιπτώσεις της πλημμύρας. Συγκεκριμένα, με την ενεργό συμμετοχή και αλληλεγγύη που έχουν εκφράσει οι διπλωματούχοι μηχανικοί και οι τεχνικές εταιρείες που είναι μέλη του ΤΕΕ, θα αναλάβουν να διενεργήσουν τις απαραίτητες μελέτες και τις αναγκαίες πρώτες εργασίες, ώστε να καταστούν λειτουργικά τα σπίτια των πολιτών που έπαθαν ζημιά από τις πλημμύρες» εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Και προσέθεσε: «Ουσιαστικά προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σχετικά άμεσα το βασικό θέμα της στέγασης των πολιτών που μένουν εκεί και δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους τώρα».

Οι ενέργειες που προχωρούν άμεσα με τη συμμετοχή των εθελοντών Μηχανικών του ΤΕΕ και των τεχνικών εταιρειών της χώρας, είναι:

-Οι αναγκαίες μελέτες ανά οικία, από εθελοντές μελετητές, μέλη του ΤΕΕ.

-Πρώτες απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, επιχρίσματα, κουφώματα κλπ), από τεχνικές εταιρείες, για να καταστούν λειτουργικές οι κατοικίες.

Η έκταση της ζημιάς που προκάλεσαν οι πλημμύρες είναι μεγάλη επισημαίνει ο κ. Στασινός. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σπιτιών που δεν έχουν καταστραφεί, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να είναι λειτουργικά για να μένει κάποιος. Δηλαδή έχουν σπάσει κουφώματα, τα σπίτια δεν έχουν πρόσοψη, έχουν διαλυθεί οι κουζίνες, έχουν πρόβλημα τα υδραυλικά, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ενδεχομένως χρειάζονται κάποια μερεμέτια μέσα στο σπίτι. Αυτά είναι κυρίως τα προβλήματα των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι εξωτερικές ζημιές, δηλαδή για παράδειγμα μαντρότοιχοι που έχουν πέσει, αλλά αυτό δεν είναι κάτι επείγον» δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Παράλληλα, θα αποκατασταθούν και όσα προβλήματα έχουν προκύψει σε σχέση με τη θέρμανση, προκειμένου να γίνουν τα σπίτια και πάλι κατοικήσιμα.

Το ΤΕΕ θα λειτουργεί από την Τρίτη, 28/11/2017, σε ειδικό χώρο στη Μάνδρα, σε σημείο που θα ανακοινωθεί, όπου οι πολίτες που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα θα μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη των αναγκαίων μελετών και εργασιών είναι η κάθε οικία να έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια κρατικά κλιμάκια μηχανικών και να έχει κριθεί ασφαλής.