ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ποια ιστορικά επιχειρηματικά «ονόματα» θα χτυπήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί

«Πράσινο φως» στη συμφωνία εξυγίανσης της Καλογήρου - Κεντρική Εικόνα

Στο «σφυρί» βγαίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο ακίνητα ουκ ολίγων, άλλοτε κραταιών εισηγμένων και μη ομίλων και γνωστών εταιρειών, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα «κουβαλούν» αρκετά χρόνια ιστορίας στο ελληνικό επιχειρείν και αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα ή έχουν ήδη καταρρεύσει.

Ελληνική Υφαντουργία, Πετζετάκις, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, Promot Λαϊνόπουλος, Μεταλλοβιομηχανία Spider, Μηχανική είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν μπροστά τους το έως τον ερχόμενο Ιανουάριο διαδικασίες πλειστηριασμών για μεγαλύτερα αλλά και μικρότερης αξίας ακίνητα μόλις μερικών χιλιάδων ευρώ για πολλαπλάσιες ωστόσο οφειλές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και μικρότερες αλλά πολύ γνωστές εταιρείες που είδαν τις πωλήσεις τους να καταρρέουν μέσα στην κρίση όπως για παράδειγμα τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, από τους πλέον άλλοτε ισχυρούς «παίκτες» στον χώρο των βιβλίων με παρουσία από το 1981 ή ιστορικές επιχειρήσεις όπως η Αφοι Κωνσταντακάτου από τον κλάδο ηλεκτρολογικού υλικού που μετρούν πολλές δεκαετίες- η συγκεκριμένη έναν αιώνα- ζωής, ωστόσο δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την πτώση. Αντίστοιχα, από το χώρο των εκδόσεων με ιστορία από τη δεκαετία του '40, οπότε ιδρύθηκε από τον Στέλιο Ανεμοδουρά είναι και η τελούσα σε πτώχευση Περιοδικός Τύπος Α.Ε. -ο σχετικός πλειστηριασμός για ακίνητο αξίας 490 χιλ. ευρώ στο Κρυονέρι με επισπεύδουσα την Alpha Bank έχει οριστεί την ερχόμενη εβδομάδα στις 22 Νοεμβρίου, ενώ επίσης από το χώρο των εκδόσεων, αργότερα, στις 29 και τις 13 Δεκεμβρίου έχουν οριστεί οι διαδικασίες, με επισπεύδουσα την Πειραιώς για ιδιοκτησίες της «Μοντέρνοι Καιροί- Modern Times».

Οσον αφορά την Ελληνική Υφαντουργία, η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Alpha Bank με προγραμματισμένη ημερομηνία στις 22 Νοεμβρίου αντιστοιχεί στα 3 εκατ. ευρώ και αφορά οικόπεδο συνολικής έκτασης 53.648 τ.μ. με κτιριακά συγκροτήματα στο 15ο χλμ. Π.Ε.Ο.Θεσσαλονίκης- Έδεσσας. Στις 22/11 επίσης έχει οριστεί στο Ειρηνοδικείο Λάρισας η διαδικασία για ακίνητο της Πετζετάκις με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς στα 599 χιλ. ευρώ, που αφορά το οικόπεδο και το βιομηχανικού κτίριο στο 6ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Αθήνας, ενώ την ίδια ημέρα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έχει οριστεί έτερη διαδικασία για άλλο ακίνητο της εταιρείας με τιμή πρώτης προσφοράς στα 152 χιλ. ευρώ επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου έχει οριστεί ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιώς για ακίνητα της μεταλλοβιομηχανίας Spider στα Ιωάννινα, αξίας 1,05 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ημερομηνία, στις 29 Νοεμβρίου είναι ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Alpha Bank για ιδιοκτησίες- συνιδιοκτησίες της Promot Λαϊνόπουλος και συγγενών εταιρειών: Από τα σημαντικότερα ακίνητα είναι οι ιδιοκτησίες, εμπορικής αξίας 5 εκατ. ευρώ (οικόπεδο επιφανείας 6.192 τ.μ. με κτίσματα συνολικής επιφάνειας 6.101 τ.μ.) επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στη Νέα Κηφισά, οικόπεδο 4.208 τ.μ. στην περιοχή «ΒΙ. ΠΑ» Κηφισιάς, αξίας 1,89 εκατ. ευρώ, ενώ στο «σφυρί» βγαίνουν επίσης μικρότερα ακίνητα επίσης στην Κηφισιά αξίας 875 χιλ. ευρώ, 727 χιλ. ευρώ, 720 χιλ. ευρώ τα οποία βαρύνονται με ουκ ολίγα βάρη και προσημειώσεις. Στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνος έχει οριστεί η διαδικασία την ίδια ημέρα για την Ι.Ε. Λαϊνόπουλος για ακίνητο αξίας 515 χιλ. ευρώ στο δήμο Ωρωπού.

Μία ακόμη διαδικασία πλειστηριασμού, αυτή τη φορά ηλεκτρονική, «τρέχει» για την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (σ.σ. ο όμιλος Σαράντη πλειοδότησε πρόσφατα για έτερο οικόπεδο του ομίλου στον Αυλώνα του δήμου Ωρωπού) στις 8 Δεκεμβρίου, με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιως για ακίνητο αξίας 181 χιλ. ευρώ και έπεται συνέχεια για ιδιοκτησίες του άλλοτε κραταιού ομίλου στο πολύ γνωστό Πολιτεία Center στη Λεωφόρο Μεσογείων 109- 111.

Επίσης στο χώρο των κατασκευών, πλειστηριασμών συνέχεια μέσα στον Ιανουάριο του 2018 και για τη Μηχανική, του Πρ. Εμφιετζόγλου με επισπεύδουσα την Eurobank Ergasias για ιδιοκτησίες στο Μαρούσι αξίας 480 χιλ. ευρώ, αλλά και τη Μύκονο αξίας 363 χιλ. ευρώ.

Σε επίπεδο βασικού μετόχου, στις 13 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η διαδικασία πλειστηριασμού, με επισπεύδουσα την Alpha Bank για ακίνητο του Μπάμπη Βωβού στο Ψυχικό, ο οποίος κυριάρχησε στην εγχώρια αγορά ακινήτων έως και την προηγούμενη δεκαετία, μέχρι που ξεκίνησαν τα προβλήματα με το mall του Βοτανικού και την εν συνεχεία κατάρρευση του εγχώριου real estate. H μονοκατοικία του βασικού μετόχου της «Mπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» στην οδό Διαμαντίδου 1 βγαίνει ξανά στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,56 εκατ. ευρώ, με πολλά βάρη για χρέη προς ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες.

Στις 24 Ιανουαρίου του 2018 έχει οριστεί η διαδικασία του αναγκαστικού πλειστηριασμού, με επισπεύδουσα επίσης την Alpha Bank για μικρότερες ιδιοκτησίες της «ΚΑΡΟΥΖΟΣ 4 ΚΑΠΠΑ Α.Ε.Β.Ε»: Πρόκειται για συνολικά 14 αποθήκες και διαμερίσματα, με αξίες από μόλις 2.000 (για τις αποθήκες) έως 302 χιλ. ευρώ στην πολυκατοικία του Κολωνακίου, επί των οδών Σέκερη 8 και Κανάρη 12, εκεί όπου στεγαζόταν ένα από τα πιο πρωτοκλασάτα καταστήματα ένδυσης της Carouzos στην Αθήνα

ΠΗΓΗ: NEWMONEY