ΔΙΕΘΝΗ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε εικόνα από βιντεοπαιχνίδι ως «απόδειξη» πως οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS (video)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε εικόνα από βιντεοπαιχνίδι ως «απόδειξη» πως οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS (video) - Κεντρική Εικόνα

Στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου πληροφορίας/ προπαγάνδας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης (και) για τη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε πρόσφατα «αποδείξεις» πως οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS- ωστόσο, όπως προέκυψε, μια από τις επίμαχες εικόνες δεν ήταν αυθεντική, αλλά προερχόταν από ένα βιντεοπαιχνίδι.

Το ρωσικό υπουργείο είχε ισχυριστεί πως η εικόνα απεικόνιζε ένα κονβόι του ISIS να φεύγει από μια συριακή πόλη την προηγούμενη εβδομάδα, με τη βοήθεια αμερικανικών δυνάμεων. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στην πραγματικότητα προερχόταν από το «AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron», ένα βιντεοπαιχνίδι για smartphones.

Η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήταν πως ένας εργαζόμενος ανέβασε τη φωτογραφία κατά λάθος- ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η Conflict Intelligence Team, που ειδικεύεται στη διασταύρωση πληροφοριών/ επικύρωση υλικού, σημείωσε ότι και οι άλλες τέσσερις έχουν λάθη, καθώς φαίνονται να προέρχονται από βίντεο του Ιουνίου του 2016, όπου η ιρακινή αεροπορία εμφανίζεται να πλήττει στόχους του ISIS στο Ιράκ.

Η επίμαχη φωτογραφία φαίνεται να έχει προέλθει από διαφημιστικό βίντεο στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού και το κανάλι του YouTube, και στη συνέχεια να περικόπηκε έτσι ώστε να μη φαίνονται «ενοχοποιητικά» (ως προς την προέλευσή της) στοιχεία. Ωστόσο, στη γωνία της φαίνονταν κάποιες λέξεις («development footage. This is a work in progress. All content subject to change»).

Ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέβασε νέα ανακοίνωση, με διαφορετικές φωτογραφίες, οι οποίες, όπως υποστηρίχθηκε, αποδεικνύουν επίσης τους ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν μονάδες του ISIS ώστε να ανακτήσουν τις μαχητικές τους δυνατότητες, να αναπτυχθούν ξανά και να χρησιμοποιηθούν υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή».