ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Διεκόπη το πτωτικό σερί, με αυξημένο τζίρο

Χ.Α.: «Treble» από τους αγοραστές με τις τράπεζες στην «θέση του οδηγού» - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας η τελευταία της εβδομάδας, η οποία συνέπεσε και με την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην αγορά παραγώγων, με τον γενικό δείκτη να κινείται μεταξύ 700,11 (-0,18%) και 714,23 μονάδων (+1,84%) και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 712,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,58%.

Το volatility είχε σαν αποτέλεσμα την νέα αύξηση του τζίρου, που έφθασε στα 70,6 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα", ενώ το τελικό +4,44% του τραπεζικού κλάδου δίνει μία ένδειξη για τους θετικούς ημέρας.

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα και την υποχώρηση που ακολούθησε, η αντεπίθεση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα την τελική εικόνα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική για τις τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς όλες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, έστω και σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας (Alpha Bank +2,99%, Eurobank +5,26%, Attica Bank +4,35%%, Εθνική +6,19% και Πειραιώς +3,96%).

Τη σύσταση "sell" για όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διατηρεί η UBS, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της στην οποία τοποθετείται για την πρόταση της Αθήνας να ανταλλάξει 20 σειρές των ομολόγων του PSI με 5 νέους τίτλους.

Η UBS σημειώνει ότι θεωρεί καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές την πώληση των τίτλων πριν την ανταλλαγή, παρά τη συμμετοχή στο swap για την ανάληψη νέων ομολόγων.

"Η διατήρηση των υφιστάμενων - παλιών - ομολόγων που αναμένεται να ανταλλαγούν είναι η χειρότερη επιλογή", υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει η UBS, "τα νέα ομόλογα έχουν κουπόνια (3,5% - 4,2%) σημαντικά χαμηλότερα από τις αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων (4,3% - 5,8%), υποδηλώνοντας ότι και οι νέοι τίτλοι θα διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, όπως συμβαίνει και με τα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα".

"Η ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας", ανακοίνωσε η S&P. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι "η ανταλλαγή θα είναι σημαντική για να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση τον στόχο για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες,μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα το 2018". 

Υπενθυμίζεται ότι η S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με "Β-" και θετικό outlook.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα, ασφαλώς και "γέρνει" υπέρ των αγοραστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Μυτιληναίος (-0,44%) και Motor Oil (-1,55%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Από τους θετικά διακριθέντες, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΧΑΕ (+3,7%), Σαράντη (+3,92%) και LamdaDevelopment (+3,51%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τιτάνας, Jumbo, Folli Follie Group και με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Viohalco, Grivalia Properties, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά αξιοπρεπείς συναλλαγές, συνδύασαν οι Ελτράκ (+10%), Κέκρωψ (+5,11%), Χαλκόρ (+4,31%), Σελόντα (+3,91%) και MIG (+3,75%).