ΔΙΕΘΝΗ

Πυρά από Ερντογάν κατά του ΝΑΤΟ - «Συγνώμη» του Στόλτενμπεργκ

Ερντογάν: Την επόμενη εβδομάδα η οριστικοποίηση της συμφωνίας αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 - Κεντρική Εικόνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία έπειτα από ένα «περιστατικό» που σημειώθηκε στη διάρκεια άσκησης της Ατλαντικής συμμαχίας στη Νορβηγία. Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται 40 τούρκοι στρατιωτικοί, επειδή παρουσιάσθηκε ως «εχθρός» και στόχος κατά την άσκηση που διεξάγεται στη Νορβηγία και βασίζεται σε προσομοιώσεις σε υπολογιστή.

Εικόνες του Ερντογάν όπως και του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ προβλήθηκαν ως στόχοι κατά τη διάρκεια της άσκησης στο Κοινό Κέντρο Πολέμου του ΝΑΤΟ, στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8 Νοεμβρίου και 17 Νοεμβρίου, γνωστοποίησαν νατοϊκές πηγές.

«Ζητώ συγγνώμη για την προσβολή. Το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε γραπτή δήλωσή του.

«Το άτομο που ευθύνεται, απομακρύνθηκε αμέσως από την άσκηση. Ήταν εργολάβος και όχι υπάλληλος του ΝΑΤΟ. Εναπόκειται στις νορβηγικές αρχές να αποφασίσουν για οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των συμμάχων».

Ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NTV περιέγραψε δύο συμβάντα, μεταδίδοντας ότι τεχνικός χρησιμοποίησε εικόνα του Aτατούρκ που βρήκε στο Διαδίκτυο και απολύθηκε.

Το δεύτερο περιστατικό, εν τω μεταξύ, συνέβη όταν ένας νορβηγός αξιωματικός κουρδικής καταγωγής επισκέφτηκε δικτυακό τόπο του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας ψεύτικο λογαριασμό στο όνομα του προέδρου Ερντογάν και εκφράζοντας θέσεις κατά του ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγία ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό που σημειώθηκε και προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.

"Λυπάμαι για το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ στο Joint Warfare Center του Στάβανγκερ" δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γιένσεν, σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Νορβηγός υπουργός απέδωσε το λάθος σε έναν υπάλληλο, έναν υπεργολάβο που αποσύρθηκε αμέσως από την άσκηση, και υπογράμμισε ότι το επεισόδιο αυτό "δεν αντικατοπτρίζει με κανέναν τρόπο τη στάση της Νορβηγίας" απέναντι στην Τουρκία.

.