ΑΓΟΡΕΣ

«Σχεδόν φτάσαμε» εκτιμά η Merrill Lynch για την ελληνική οικονομία

BofA Merrill Lynch: Το Χ.Α. θα παραμείνει ευάλωτο στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας - Κεντρική Εικόνα

"Αlmost there" είναι ο τίτλος έκθεσης της BofA Merrill Lynch στην οποία αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την ημερομηνία λήξης της πληρωμής προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο του έτους για την Ελληνική Οικονομία.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το "waiver" για τις Ελληνικές Τράπεζες, τα "capital controls" θα καταργηθούν σταδιακά, έρχεται συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και τα Ελληνικά ομόλογα θα αρχίσουν να συμμετέχουν στο "QE" της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η BofA υπογραμμίζει ότι έξι χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει τις πραγματικές της αιτίες. Οι χαμηλοί φόροι δεν ήταν η αιτία για την κρίση, ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή έχει, μέχρι στιγμής, θέσει πάρα πολύ βάρος στους φόρους. 

Σημειώνει ότι δεν θα υπάρξει μια σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα χωρίς την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τις υψηλές Κρατικές δαπάνες, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πολλές διαρθρωτικές ακαμψίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται βαθιές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά η εφαρμογή μέχρι τώρα ήταν αδύναμη.

«Η ανάγκη για τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτική», σημειώνει ο οίκος αλλά «ο κίνδυνος είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ "QE" θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εφησυχασμό».