ΔΙΕΘΝΗ

Σκοπιανό: Συνάντηση Νίμιτς με εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ το Νοέμβριο

Έξι στους δέκα πολίτες της ΠΓΔΜ στηρίζουν τη λύση του Σκοπιανού για ένταξη σε ΕΕ - ΝΑΤΟ - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, στις 20 ή 21 Νοεμβρίου αναμένεται συνάντηση μεταξύ του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα).

Ο Ζ. Ζάεφ υποστήριξε ότι ήταν λογικό, μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα στην ΠΓΔΜ, στις οποίες το κόμμα του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) επέτυχε μεγάλη νίκη, να υπάρξει νέα προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Επιπλέον ανέφερε ότι στη χώρα του επιχειρείται προσπάθεια επίτευξης εθνικής συναίνεσης για το θέμα του ονόματος,ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και  στην αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η συμφωνία όμως δηλώνει ότι θα «πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι αναβολής της».

Τέλος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Πραγματικά, οικοδομούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και σε μία τέτοια φιλική ατμόσφαιρα, πιστεύω ειλικρινά ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον θέμα» είπε.