ΕΛΛAΔΑ

Η γερμανική πρεσβεία έκανε... face control σε Σύρια απεργό πείνας-μέλος αντιπροσωπείας

Η γερμανική πρεσβεία έκανε... face control σε Σύρια απεργό πείνας-μέλος αντιπροσωπείας - Κεντρική Εικόνα

Πορεία προσφύγων και αλληλέγγυων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από το Σύνταγμα προς τη Γερμανική Πρεσβεία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης για 8η μέρα απεργίας πείνας 14 προσφύγων (7 γυναικών και 7 ανδρών) για το δικαίωμα στην επανένωση των χωρισμένων οικογενειών.

Η πορεία έγινε υπό βροχή με πλήθος παιδιών και γυναικών ανάμεσα στους πρόσφυγες, και κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία της Γερμανίας, προκειμένου να γίνει η παράσταση που είχε ζητηθεί με ειδοποίηση της πρεσβείας. Σκοπός να κατατεθούν τα αιτήματα των προσφύγων για πραγματοποίηση των εγκριμένων επανενώσεων, που φτάνουν τις 3.700, προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας με τους συγγενείς τους στη Γερμανία, οι οποίες καθυστερούν πέραν του 6μηνου με κίνδυνο την ακύρωση τους. Οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια δημιουργούνται με συμφωνία της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, υλοποιώντας την αντιπροσφυγική πολιτική της Ε.Ε..

Στην πρεσβεία ο δρόμος είχε αποκλειστεί από κλούβα και πλήθος δυνάμεων ΜΑΤ. Αντιπροσωπεία της πορείας ζήτησε να γίνει η παράσταση με συμμετοχή 3 απεργών πείνας και 2 μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Η γερμανική πρεσβεία απαίτησε η αντιπροσωπεία να είναι μόνο τριμελής και μετά από αυτό τρεις απεργοί πείνας,  δύο άνδρες και μία γυναίκα μπήκαν στην είσοδο της πρεσβείας για την παράσταση.

Σύμφωνα με τον Συντονισμό για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ), «η πρεσβεία απαγόρευσε και ζήτησε να είναι μόνο οι δύο άνδρες στη συνάντηση, αποκλείοντας τη συμμετοχή της γυναίκας απεργού-πείνας στην αντιπροσωπεία σε μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού, αλαζονείας και νέων ηθών. Δεν έδωσε καμιά εξήγηση, ούτε στους έλληνες αστυνομικούς που ήταν παρόντες. Η αυταρχική σεξιστική αυτή ενέργεια, δεν προέρχεται από τον ISIS, αλλά από τη Γερμανία, χώρα της «πολιτισμένης» Ε.Ε., θυμίζοντας τις λίστες της Γερμανίας μιας προηγούμενης εποχής».

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΜΕ, «η πρεσβεία υπέδειξε στους πρόσφυγες να αντικατασταθεί η γυναίκα από εκπρόσωπο ΜΚΟ. Δήλωση που μαρτυρά την επιχείρηση της Ε.Ε. για την ανάδειξη βολικών διαμεσολαβητών αντί του κινήματος αλληλεγγύης και για την ΜΚΟοποίηση και ενσωμάτωση των κινήσεων συμπαράστασης στους πρόσφυγες. Η αντιπροσωπεία των προσφύγων δεν δέχτηκε τον εξευτελιστικό αποκλεισμό και τον καθορισμό του ποιοί θα την εκπροσωπούν στην παράσταση στην Γερρμανική Πρεσβεία και αποχώρησε».