ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Agricole: Αγοράστε ευρώ, παραμένει υποτιμημένο συγκριτικά με το δολάριο

Άνοδος 0,57% σήμερα για το ευρώ - Κεντρική Εικόνα

Το ευρώ εξακολουθεί να είναι υποτιμημένο σε σχέση με το δολάριο, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Credit Agricole, οι οποίοι αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και συστήνουν στους επενδυτές να αγοράσουν το ενιαίο νόμισμα σε οποιαδήποτε πιθανή βουτιά αυτό το διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει μια αργή και σταθερή πορεία προς την έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Credit Agricole εκτιμά πως η προοπτική για το ευρώ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη.

"Αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες σχετικά με το tapering, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα στρέψουν την προσοχή τους στα οικονομικά στοιχεία ως οδηγό της αγοράς", όπως σημειώνει η τράπεζα. "Τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσουν να βελτιώνονται και αυτό θα πρέπει να διατηρήσει την risk-on επενδυτική στρατηγική".

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Οκτωβρίου ότι η ποσοτική χαλάρωση θα περιοριστεί έχει προκαλέσει "περιορισμένη πτώση" ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση του risk-on κλίματος στις αγορές, όπως προσθέτει.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα μειώσει το ποσό αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης από τα € 60 δισ. μηνιαίως σε € 30 δισ. από τον Ιανουάριο και θα συνεχίσει το πρόγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και μετά αν χρειαστεί.

"Η έλλειψη σημαντικών εκπλήξεων θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το ευρώ σύντομα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τα βελτιωμένα στοιχεία της ευρωζώνης", τονίζει η Credit Agricole.

"Το tapering θα πρέπει να θεωρηθεί ως μείωση των φόβων για την υποτίμηση του νομίσματος και συνεπώς μπορεί να ωφελήσει τις επενδυτικές τοποθετήσεις προς την ευρωζώνη από ξένους επενδυτές", όπως προσθέτει. Η συνεχιζόμενη όρεξη για ανάληψη ρίσκου θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση των ροών κεφαλαίων προς την ευρωζώνη και υπέρ του ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα θα αρχίσει να συσχετίζεται θετικότερα με το κλίμα γύρω από την διάθεση για ρίσκο των επενδυτών. "Έτσι, παραμένουμε υπέρ της αγοράς του ευρώ στις πιθανές περαιτέρω βουτιές", σημειώνει η C.A.

Με την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης να ισχυροποιείται και την ΕΚΤ να αρχίσει να μιλάει για την μείωση των έκτακτων μέτρων τόνωσης, οι πιέσεις προς το ευρώ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μειώνονται κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η δίκαιη αξία για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου είναι γύρω στο επίπεδο του 1,26 και προβλέπει ότι το  ευρώ θα αυξηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, φθάνοντας το 1,22 κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και το 1,25 πριν το τέλος του 2018.

πηγή: captal.gr