ΔΙΕΘΝΗ

Μετά την Καταλονία η Βόρεια Ιταλία;

Μετά την Καταλονία η Βόρεια Ιταλία; - Κεντρική Εικόνα

Μετά την Καταλονία η Βόρεια Ιταλία; Δημοψηφίσματα για μεγαλύτερη αυτονομία γίνονται την Κυριακή σε Λομβαρδία και Βένετο. Υπέρ του ΝΑΙ η Λέγκα του Βορρά, η Φόρτσα Ιτάλια και πολλοί τοπικοί άρχοντες.

Οι κάτοικοι των περιφερειών με πρωτεύουσες το Μιλάνο και την Βενετία καλούνται σήμερα στις κάλπες για ένα συμβουλευτικό, μη δεσμευτικό δημοψήφισμα. Έχουν δικαίωμα ψήφου συνολικά σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια Ιταλοί. Πρόκειται για πρωτοβουλία των δύο περιφερειών και το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι πολίτες θέλουν να τους δοθεί περισσότερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης. Δεν μιλάμε, φυσικά, για ανεξαρτησία και δεν θα υπάρξει καμία άμεση, καθοριστική συνέπεια μετά την ψήφο. Αναμένεται ωστόσο να αρχίσει μια διαπραγμάτευση των δυο περιφερειών με την ιταλική κυβέρνηση. Το όλο αίτημα αφορά κυρίως τους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, του περιβάλλοντος, καθώς και το φορολογικό σύστημα. Η όποια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί πάντως με απόλυτη πλειοψηφία, τόσο από την Βουλή, όσο και από την Γερουσία της Ρώμης.   

Σίγουρη η νίκη του ΝΑΙ

Σύμφωνα με τους παρατηρητές η νίκη του "ναι" θεωρείται σίγουρη. Διότι το δημοψήφισμα υποστηρίζεται από την Λέγκα του Βορρά,την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και από σειρά δημάρχων της Κεντροαριστεράς. Στην περιφέρεια του Μιλάνου δεν προβλέπεται ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα. Αλλά ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι- κύριο στέλεχος της Λέγκα- δήλωσε πως ελπίζει η προσέλευση στις κάλπες να ξεπεράσει τουλάχιστον  το 30%. Για πρώτη φορά επελέγη η ηλεκτρονική ψήφος με υπολογιστές σε όλα τα τμήματα της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου. Πολλοί όμως εκφράζουν φόβους σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία και χρήση των νέων τεχνολογιών.  

Στο Βένετο για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να εκφράσει την βούλησή του «το 50% συν ένας» όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτή όμως είναι η περιφέρεια όπου πρωτοδημιουργήθηκε η Λέγκα και είναι πολύ πιθανό να ξεπερασθεί το συγκεκριμένο ποσοστό. Το κόστος της όλης πρωτοβουλίας ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι που προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό.