ΕΛΛAΔΑ

Προτείνουν άνοιγμα του εργοστάσιου της πρώην Nestle και παραγωγή... «αλληλέγγυου παγωτού»

Προτείνουν άνοιγμα του εργοστάσιου της πρώην Nestle και παραγωγή... «αλληλέγγυου παγωτού» - Κεντρική Εικόνα
«Μήπως είναι η ώρα να δοκιμάσουμε την γεύση του  αλληλέγγυου παγωτού;». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν στους εργαζόμενους της Froneri στον Ταύρο, οι "συνέταιροι" που λειτουργούν ένα από τα πολλά εργοστάσια που έβαλαν λουκέτο μέσα στον καιρό της κρίσης, αλλά επαναλειτούργησαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε συνεταιριστική βάση, το εργοστάσιο της πρώην Φίλεκραμ Τζόνσον, που πλέον είναι γνωστό ως ΒΙΟΜΕ.  

Nα θυμίσουμε πως από έναν ακριβώς μήνα, η πολυεθνική Froneri (με 50% συμμετοχή της Νεστλέ) ανακοίνωσε την άμεση διακοπή του εργοστασίου παγωτού στον Ταύρο,  εκεί δηλαδή όπου είχε μεταφερθεί η δραστηριότητα παγωτού της Nestle to 2016.

Η διακοπή ισχύει άμεσα, καθώς για φέτος το εργοστάσιο έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του. Στο εργοστάσιο απασχολούνται 102 άτομα για τους οποίους θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος ενώ για όσους έχουν 16 χρόνια και πάνω θα είναι 2, 5 φορές τα νόμιμα. Όλα τα ποσά έχουν ευνοϊκή φορολογία, δεν έχουν άλλες κρατήσεις και καταβάλλονται εφάπαξ.

 
Το μήνυμα από τη ΒΙΟΜΕ
 
Συνάδελφοι στην εταιρία froneri, μην περιμένετε με απεργίες σε ένα κλειστό εργοστάσιο (αμυντικές κινήσεις) να πάρουν πίσω τις απολύσεις σας. Χρειάζονται πιο επιθετικές πρακτικές και η πείρα των συναδέλφων της Αργεντινής έχει δείξει τον δρόμο που ονομάζεται «καταλαμβάνουμε, αντιστεκόμαστε, παράγουμε» έναν δρόμο που έχει πάρει το εργατικό κίνημα της Αργεντινής εδώ και 16 χρόνια  και έχουν καταφέρει να κάνουν τα αφεντικά να σκέπτονται πολύ καλά πριν κλείσουν τις επιχειρήσεις όταν κινδυνεύουν με άμεση κατάληψη.
Επίσης η πείρα της Γαλλίας με το εργοστάσιο pilpa παραγωγής παγωτού που καταλείφθηκε και παράγει πλέον βιολογικά παγωτά και τα διανέμει τοπικά και μάλιστα τα πηγαίνει πολύ καλά δείχνει πως όχι μόνο μπορούμε να απειλήσουμε με κατάληψη αλλά αν το παίζουν ανένδοτοι οι κεφαλαιοκράτες μπορούμε να το κάνουμε εμείς πολύ καλύτερα από αυτούς .
Το παράδειγμα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. που είναι σε διαδικασία μίας  δημιουργικής κατάληψης, όπου  αυτό μας επιτρέπει να είμαστε μέσα στο εργοστάσιο να παράγουμε αλληλέγγυα προϊόντα και να έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα εισόδημα  και να βλέπουμε και άμεσα την βελτίωση του. Καταφέρνουμε παράλληλα να κρατάμε την αξιοπρέπεια μας να είμαστε  ζωντανά κομμάτια του κινήματος και να μας επιτρέπεται πλέον να καθορίζουμε εμείς τις δίκες μας ζωές . Αυτά έχουμε καταφέρει και καλούμε και όλους τους εργαζόμενους της  froneri  μόνιμους και εποχικούς να σταθούμε δίπλα- δίπλα και να παλέψουμε από κοινού για τα ιδανικά μας . 
Για τον λόγο αυτό συνάδελφοι σας λέμε «μην μασάτε» αλλά δώστε μας  την δυνατότητα να «γευτουμε» αλληλέγγυα παγωτά που τα έχουμε ανάγκη .
Γιατί για μας είναι η ώρα να δοκιμάσουμε την γεύση του αλληλέγγυου παγωτού . 
Συνέλευση εργαζόμενων Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ