ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα από τη Μαρινόπουλος

Νέο αγκάθι για την Μαρινόπουλος; Αίτηση πτώχευσης και καταγγελίες από δικηγορική εταιρεία - Κεντρική Εικόνα

Αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα υπέβαλλε η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία συζητείται το μεσημέρι της Τρίτης στο Πρωτοδικείο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αίτηση υπεβλήθη για υπαγωγή στο Αρθρο 106Β , δηλαδή Πτώχευση εν λειτουργία. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αίτηση αφορούσε στο άρθρο 99. 

Ωστόσο, η παρέμβαση πιστωτών της εταιρείας κατά την συζήτηση της υπόθεσης, οδήγησε το δικαστήριο να αποφασίσει την αναβολή της διαδικασίας για την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Από το περιβάλλον της εταιρείας τονίζεται πως πρόκειται για την μοναδική επιλογή που είχε η αλυσίδα προκειμένου να διασφαλίσει την λειτουργία της σαν βιώσιμη οικονομική μονάδα και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και οι οφειλές προς τους προμηθευτές. Ακόμη οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα αποτελεί το πρώτο βήμα για την σταδιακή μετάβαση σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια συνολική και μακροπρόθεσμη λύση

Η αγορά θεωρούσε σχεδόν βέβαιη την συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς οι πιέσεις που ασκούνται στην αλυσίδα είναι ασφυκτικές ενώ το deal με τον Σκλαβενίτη έχει μπει «στον πάγο» μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ανοιχτές περίπου 2000 δικαστικές υποθέσεις της αλυσίδας με προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ πληροφορίες θέλουν την τελευταία εβδομάδα να έχει εκδοθεί πολύ μεγάλος αριθμός διαταγών πληρωμής για την Μαρινόπουλος

Υπενθυμίζεται πως η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση της την προηγούμενη εβδομάδα σημείωνε πως «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν» Επίσης, ανέφερε πως παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης». Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως «αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνηςμε το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54  ετών».

Όσον αφορά την συνέχεια, ο όμιλος Σκλαβενίτης φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Μαρινόπουλος, ενώ όπως έχει αναφέρει το economy365.gr υπάρχει και αμερικάνικο fund που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλια,  το οποίο έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον.  

Mέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την Μαρινόπουλος