ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Citi: Aνακάμπτει η ελληνική οικονομία, αβέβαιος ο στόχος της ανάπτυξης

Citigroup: Θα υπάρξει υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody's - Κεντρική Εικόνα

Ελαφρώς αναβαθμισμένες οι προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη, στην νέα της έκθεση της Citigroup για τις παγκόσμιες προοπτικές, Global Economic Outlook and Strategy, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδύνατο να "πιαστούν", ενώ η πιθανότητα για clean exit από το μνημόνιο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οποία ξεκινά, φαίνεται ευκολότερη από τις προηγούμενες, καθώς τα περισσότερα από τα πιο σκληρά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, σημειώνει η Citi. Ωστοσο, το πόσο θα τα καταφέρει η Ελλάδα παραμένει αβέβαιο. Πάντως, η πολιτική βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να αυξάνεται από όλες τις πλευρές, παρατηρεί.


Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Citi επισημαίνει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο. Έτσι, αν και η αμερικάνικη τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ (κατά + 0,2%) το 2017 και το 2018, "βλέποντας" πλέον ανάπτυξη της τάξης του 1,1% το 2017 και 1,4% το 2018, συνεχίζει να εκτιμά ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.

Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κυμανθεί γύρω στο 1%-1,5% αντί για 2%-2,5% που ελπίζει η κυβέρνηση, και αυτό λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής λιτότητας, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και των πολύ χαμηλών επιπέδων εγχώριας ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε χθεσινό της note η αμερικάνικη τράπεζα υπογράμμισε πως ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ επέστρεψε σε θετικό έδαφος το πρώτο εξάμηνο, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρότερη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και των εισροών ξένων επενδύσεων.