ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Νέα εργοστάσια θα παράγουν μπύρα Mythos και Fix στη Σίνδο

Νέα εργοστάσια θα παράγουν μπύρα Mythos και Fix στη Σίνδο - Κεντρική Εικόνα

Με δύο εργοστάσια παραγωγής στη χώρα, (σ.σ. ο όμιλος Carlsberg στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται έχει μόνο ένα εργοστάσιο), η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνο στην Ελλάδα ύψους 45 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί το 2019.

Μέρος αυτού είναι και η νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Πρόκεται για επένδυση 3,2 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο και αφορά την παραγωγή βαρελιών "μίας χρήσης" για το σύστημα DraughtMaster™. Οι συνολικές επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρεία μέσα στη χρονιά στο εργοστάσιο της Σίνδου ανέρχονται σε 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2015-2018 οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη μονάδα θα φθάσουν τα 12,2 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη νέα επένδυση, ο CEO της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κ. Dejan Beko, επανέλαβε σε δημοσιογράφους που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, τη δέσμευση του ομίλου Carslberg να επενδύει στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο της Ριτσώνας. Όπως σημείωσαν συνεργάτες του, το εν λόγω εργοστάσιο, όπου παράγεται η μπύρα Μύθος, βοηθά την εταιρεία να μειώσει τα μεταφορικά κόστη, ενώ συμβάλλει και στις εξαγωγές οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 5% των πωλήσεων της.

Ο όμιλος Carslberg ελέγχει το 51% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και προ στιγμήν δεν είναι στα σχέδιά του η απόκτηση του υπόλοιπου 49% που ελέγχουν οι κ.κ. Γιάννης Χήτος, Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης, όπως είπε ο κ. Beko απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Capital.gr. Η προ τριετίας συμφωνία μεταξύ των παλαιών μετόχων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και του Δανέζικου ομίλου, προβλέπει πως μετά την πάροδο πέντε ετών οι Έλληνες μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας αν επιθυμούν μπορούν να πουλήσουν το 49% στην Carlsberg.

Σχετικά με την κατάσταση της αγοράς και τη θέση της εταιρείας σε αυτή, ο κ. Beko εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πορεία της εταιρείας, δηλώνοντας πως με βάση τα στοιχεία της IRI (πωλήσεις σε όγκο εντός των αλυσίδων super markets) σε μια αγορά η οποία μειώθηκε 1%, το μερίδιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3,6 μονάδες στο 31,6%. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. σύνολο αγοράς) το μερίδιό της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες στο 29,1% όταν η αγορά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υποχώρησε 10%, όπως είπε.

Ο ίδιος πάντως απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς και δη της εταιρείας που διοικεί το επόμενο διάστημα, ενώ σιβυλλικός ήταν για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βάσει της οποίας επιβλήθηκε στον βασικό της ανταγωνιστή, δηλαδή στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο ύψους 31,45 εκατ. ευρώ (σ.σ. το διοικητικό εφετείο μείωση το πρόστιμο στα 26,7 εκατ. ευρώ). Σε σχετική ερώτηση του Capital.gr ο κ. Beko περιορίσθηκε να απαντήσει πως η εταιρεία σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου ενώ συμπλήρωσε "είναι νωρίς για να δούμε τις αλλαγές στην αγορά."