ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 (pdf)

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 (pdf) - Κεντρική Εικόνα

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 2.404 δισ. δολάρια».

Η αναβάθμιση των F-16 είναι μία από τις απτές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μετά την πολύ θερμή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες της εν λόγω συμφωνίας γνωστοποίησε η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) με έγγραφό της προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA, η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά κλπ.

Bασικός ανάδοχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικάνικου Οργανισμού, θα είναι η Lockheed Martin, με έδρα το Τέξας.

Τι ζήτησε η Ελλάδα

Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου η Ελλάδα ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V.

Συγκεκριμένα η χώρα μας ζητά την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

“Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία. Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να διατηρήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που δημιουργούν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο NATO” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

“Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις” συμπληρώνει το έγγραφο.

Ακόμη, αναφέρεται πως δε θα υπάρξει κανένα τεχνικό πρόβλημα από άποψη λειτουργίας του προγράμματος.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τα 2,404 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο: «Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

Νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Η συμφωνία για αναβάθμιση των F-16 και εν γένει η συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα αναμένεται να αυξήσει την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ελλάδα- ΗΠΑ f16 by Economy 365 on Scribd