ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H ΑirFastTickets φέσωσε με 2 εκατ. ευρώ τους πρώην εργαζομένους της

H ΑirFastTickets φέσωσε με 2 εκατ. ευρώ τους πρώην εργαζομένους της - Κεντρική Εικόνα

Την ώρα που "τρέχει" η υπόθεση της Dealber, μετά τη γνωστοποίηση από το υπουργείο Οικονομίας για επιβολή προστίμου, ύψους 60.000 ευρώ, στην εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων, τα απόνερα από την πτώχευση της AirFastTickets παραμένουν.

Η AirFastTickets και η - συσταθείσα τον Αύγουστο του 2015 - Dealber φαίνεται να συνδέονται με το Νίκο Κοκλώνη, ο οποίος - έως τον Ιούνιο του 2014, οπότε έγιναν γνωστά τα προβλήματα της εταιρείας  διαδικτυακών πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων- αντιπροσώπευε το "success story" ενός από τους πιο γρήγορα ανερχόμενους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες στην Ελλάδα της κρίσης. Παρόλ’ αυτά, ο ίδιος δεν διαθέτει την παραμικρή νομική σχέση με τα δύο σχήματα.

Έτσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχουν δεχθεί πολυάριθμες καταγγελίες από χρήστες των υπηρεσιών της Dealber. Βέβαια, σύμφωνα με πηγές της Dealber, οι καταγγελίες αυτές είναι δίχως αντίκρυσμα, με την  εταιρεία να αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην προσβολή της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για επιβολή προστίμων.

Τα χρέη της AirFastTickets

Τον λόγο, λοιπόν, στην Dealber θα έχουν οι δικηγόροι. Όπως και στην AirFastTickets όπου αύριο Τρίτη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, οι πιστωτές της θα προχωρήσουν στον έλεγχο και την επαλήθευση των απαιτήσεών τους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αύριο στο Πρωτοδικείο Πειραιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, η εταιρεία οφείλει το ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ σε περίπου 120 εργαζομένους.

Πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη αυτά; Κατά το διάστημα του ενός χρόνου περίπου, οπότε βρίσκονταν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας,  οι εργαζόμενοι παρέμεναν σε ομηρία: η εταιρεία δεν είχε δραστηριότητα, "κανένας" δεν τους απέλυε και ως εκ τούτου θα έπρεπε να κηρυχθεί σε πτώχευση ώστε να λυθεί η εργασιακή σχέση τους.

Όταν η AirFastTickets με την απόφαση 1563 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά κηρύχθηκε σε πτώχευση, ο σύνδικος προχώρησε, όπως προβλέπεται, στην απόλυση του προσωπικού προς το οποίο η εταιρεία έχει δημιουργήσει χρέη 2 εκατ. ευρώ.

Μονόδρομος για την είσπραξη των οφειλών του προσωπικού είναι ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της AirFastTickets.

Ωστόσο,  το ενεργητικό της εταιρείας περιλαμβάνει ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αντικείμενα γραφείου, μπιλιάρδο, εξοπλισμό γυμναστηρίου, είδη γραφείου και έπιπλα, με την αξία τους να εκτιμάται σε 44,6 χιλιάδες ευρώ.  

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρουν στα Capital.gr πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση, ο πλειστηριασμός των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ούτε τα δικαστικά έξοδα του δικαστικού αγώνα του προσωπικού δεν θα μπορούσε να καλύψει.

Γι’αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στον "μεγεθυντικό φακό" έχουν μπει μεταβιβάσεις ακινήτων και συναλλαγές με μετρητά, τα οποία εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι αποτελούν κομμάτι της περιουσίας της πτωχής εταιρείας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν, βάσιμα, τις προσδοκίες των εργαζομένων για ικανοποίηση των οφειλών τους.

Εώς τότε το…δικηγορικό θρίλερ -προτού μετατραπεί σε δικαστικό- θα είναι σε πλήρη εξέλιξη.