ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Συνεχίζεται ο συνωστισμός στη «θύρα εξόδου»

Χ.Α.: Διευρύνεται η πτώση και εκτός τραπεζικού ταμπλό - Κεντρική Εικόνα

 

Με κύριο εκφραστή το τραπεζικό ταμπλό, συνεχίστηκαν οι κινήσεις "risk off" από τα ξένα χαρτοφυλάκια, που δείχνουν εξαιρετικά νευρικά με όλα όσα συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές και επιλέγουν να κινηθούν περισσότερο επιθετικά στις θεωρούμενες "ρηχές" αγορές, όπως είναι αυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Από το ενδοσυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε πως: "ζητούμενο για την συνέχεια, ήταν η ανάδυση των βασικών δεικτών και των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας, καθώς σε άλλη περίπτωση τα επερχόμενα 'margin calls' θα επιτείνουν την πτωτική τάση".

Δυστυχώς αυτό το τελευταία συνέβη στο ταμπλό του Χ.Α., μόλις οι ευρωπαϊκές αγορές φάνηκε να κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και έτσι η πτωτική τάση πήρε ανατροφοδοτούμενο χαρακτήρα, τον οποίο βοήθησε και η απόλυτη απροθυμία των ελάχιστων αγοραστών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, νευρικότητα στις τάξεις των ξένων διαχειριστών φέρνουν και οι τελευταίες, διαφαινόμενες, πολιτικές εξελίξεις, με την ελληνική κυβέρνηση να προωθεί τον νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που σύμφωνα με τους ξένους, πιθανότατα, θα επαναφέρει την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στην χώρα.

Και στην σημερινή συνεδρίαση, ο κυριότερος στόχος των εν δυνάμει πωλητών ήταν οι τραπεζικές μετοχές και αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο από το -8,34% του τραπεζικού δείκτη, ενώ σαφώς χειρότερη ήταν η εικόνα σε επιμέρους τραπεζικούς τίτλους.

Έτσι ο τίτλος της Alpha Bank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 9,04%, της Εθνικής με απώλειες 4,04%, της Eurobank με απώλειες 13,96%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ημερήσια υποχώρηση 5,11%.

Παρά το γεγονός, ότι στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό, 25αρη, υπήρξαν επιλεκτικές κινήσεις κόντρα στο αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη, δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που απογοήτευσαν και στην σημερινή συνεδρίαση.

Όπως η μετοχή της Grivalia Properties (-5,14%), της 3Ε (-4,06%), της Motor Oil (-5,10%) και του Τιτάνα (-4,98%), με τους δύο τελευταίους τίτλους να πιέζονται και λόγω της αποκοπής μερισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, για τον Τιτάνα μέρισμα €0,30989 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, καθαρό ποσό: €0,27890 ανά μετοχή και για την Motor Oil χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2015, €0,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, καθαρό ποσό : €0,45 ανά μετοχή.

Από τις μετοχές του FTSE25, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας, του 2% η Μέτκα, του 1% ο ΟΛΠ, ενώ με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Follie Folli Group, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Αμετάβλητη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Jumbo.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 538,95 (+0,78%) και 517,1 μονάδων (-3,31%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 519,33 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,89%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 108,5 εκατ. από τα οποία τα 10,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της Παρασκευής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.