ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφαρμογή των συμφωνηθέντων ζητεί η Λαγκάρντ, όχι νέα μέτρα

Ένα ταμείο για τους «δύσκολους καιρούς» στην ευρωζώνη προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ - Κεντρική Εικόνα

Την εφαρμογή συμφωνηθέντων και όχι νέα μέτρα ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας  στη συνέντευξη τύπου για την Σύνοδο του Ταμείου, σε ερώτηση για την Ελλάδα.

Η επικεφαλής του Ταμείου αναγνώρισε «την πολύ δουλειά που έγινε και τις τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό», χαρακτηρίζοντας αυτό ως «εντυπωσιακό».

Αναφέρθηκε στη συμφωνία του Ιουλίου, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους 

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα, αλλά συμμόρφωση με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, τήρηση των δεσμεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο «βλέπει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 1,7% του ΑΕΠ και του 2018 στο 2,2% του ΑΕΠ. 

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το mignatiou.com του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η Λαγκάρντ είπε ότι η συνεργασία του με το ΔΝΤ θα συνεχισθεί.

Για την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήρε τη συμβολή του στην πρόοδο της Ευρωζώνης, αν και -όπως είπε- δεν συμφωνούσαν πάντοτε. Κρατούσε την Ευρωζώνη εστιασμένη στις κρίσιμες στιγμές, τόνισε.

.