ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιόρλας: Αναγκαία η συνεργασία δημόσιου και υγιούς ιδιωτικού τομέα

Ψηφίστηκε το ν/σ για τις ΕΠΕ - Κεντρική Εικόνα

Την ανάγκη να συνεννοηθούμε στην Ελλάδα πως δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και πως θα μπούμε σε μια περίοδο ανάπτυξης η οποία θα είναι σταθερή και θα εξασφαλίσει ευημερία στον ελληνικό λαό, επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας.

"Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και να συνεννοηθούμε τι πήγε στραβά και πρέπει να το αλλάξουμε, να οικοδομήσουμε μια οικονομία η οποία θα είναι ανταγωνιστική, θα μπορεί να στέκεται από μόνη της στις διεθνείς αγορές και πρέπει να το κάνουμε αυτό ξέροντας πως οι ενισχύσεις, οι επιδοτήσεις και όλα τα υπόλοιπα όχι απλώς θα περιορίζονται αλλά θα εκλείψουν", είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε: "Με τις δικές μας δυνάμεις θα σχεδιάσουμε αυτή την πορεία.

Και πρέπει, επίσης, να συνεννοηθούμε ότι θα παράγουμε προϊόντα που θα μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά. Αυτό απαιτεί μια διαφορετική λειτουργία όλων των παραγόντων της ελληνικής παραγωγής και απαιτεί, βεβαίως, και διαφορετική λειτουργία του κράτους".

Ο υφυπουργός επέμεινε στη συνεργασία του δημόσιου με τον υγιή ιδιωτικό τομέα, μέσω των ΣΔΙΤ, γιατί μόνο έτσι θα γίνονται έργα στο εξής, όπως είπε, και παρατήρησε: "Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περιορισμένους πόρους, τα κοινοτικά προγράμματα που ξέραμε μέχρι σήμερα συνεχώς γίνονται και πιο μικρά ή τελειώνουν. Αρα πρέπει να σκεφτούμε μια καινούργια έννοια που πρέπει να μπει στην καθημερινότητα μας. Αυτό που λέμε συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα υγιή, ισχυρό, με τον οποίο το δημόσιο οφείλει να συνεργαστεί. Οχι όμως έναν ιδιωτικό τομέα που απομυζά τον κρατικό. Και όχι ένα κράτος που εχθρεύεται τον ιδιώτη και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρέπει να πάμε στις ΣΔΙΤ γιατί αλλιώς δεν θα κάνουμε έργα".

Επισήμανε, μάλιστα, πως "η κυβέρνηση έχει μπει σε αυτό τον δρόμο με τα καλά και τα κακά της, με τις παλινωδίες της, με τις καθυστερήσεις της και σε αυτόν θα πάμε αποφασιστικά".

Σε ότι αφορά στη Θεσσαλία τόνισε πως πρέπει να βρει τη θέση της στο σχεδιασμό ενός διαφορετικού μοντέλου για την Ελλάδα που γίνεται κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Ο κ. Πιτσιόρλας είπε, ακόμα, ότι η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως αρκετοί ξένοι επενδυτές με τους οποίους έχει συζητήσει και κυρίως οι Κινέζοι έδειξαν ενδιαφέρον για τα ελληνικά τρόφιμα, επειδή, όπως του είπαν, βοηθάνε και στη μακροζωϊα.