ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Βιογραφικό VS Social Media. Η μάχη του αύριο στην εύρεση εργασίας

ΜΙΧAΛΗΣ ΜAΡΚΟΥ
Παρακίνηση ανθρώπινου δυναμικού: Ακρογωνιαίος λίθος επιτυχίας της επιχείρησης - Κεντρική Εικόνα

Άρθρο του Μιχάλη Μάρκου, MBA*

Διευθυντικό Στέλεχος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων

& Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων/Marketing

Στην εποχή του internet globalization και την συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας και των social media, η αποστολή ενός βιογραφικού σημειώματος με ταχυδρομείο, fax ή ακόμα και με email - ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα - μπορεί να θεωρηθεί και παρωχημένη κάποιες φορές. Τα social media (με κυριότερο εκφραστή το LinkedIn σε ότι αφορά τον επαγγελματικό τομέα) έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, μιας και ανεξάρτητα από την ηλικία, το επάγγελμα, το φύλο, το μορφωτικό ή κοινωνικό επίπεδο, οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε από λίγο έως αρκετό χρόνο καθημερινά σε σχετικά sites στο διαδίκτυο, προκειμένου να διευρύνουμε τον κύκλο των επαφών μας (networking), να ανταλλάξουμε απόψεις ή να μάθουμε τα νέα των φίλων μας και της αγοράς. Σήμερα, το Linkedin θεωρείται ο πιο επιτυχημένος ιστοχώρος επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, μετρώντας περισσότερους από 300 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 200 χώρες.

Παράλληλα, η σημασία των social media για τους recruiters κατά τη διαδικασία των προσλήψεων αποτελεί γενική παραδοχή για την κοινότητα του Human Resourses. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο στην Ευρώπη) που παρακολουθούν τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα social media και τα ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό κατά τις αξιολογήσεις που κάνουν στα βιογραφικά που λαμβάνουν καθημερινά.

Η ερώτηση που τίθεται είναι: θα μπορούσαν τα social media να αντικαταστήσουν πλήρως ένα βιογραφικό σημείωμα;

Ο νέος αυτός τρόπος «αναζήτησης» εργασίας έχει εισβάλλει στις εργασιακές αναζητήσεις, στη διερεύνηση της αγοράς εργασίας και γενικότερα στην εργασιακή καθημερινότητα. Πλέον υπάρχει ταχύτερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, πρόσβαση σε μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος επαφή με εταιρείες που πολλές φορές λόγω συνθηκών (απόσταση, χρόνος, κτλ) μπορεί να μη συναντούσε ποτέ από κοντά. Αντίστοιχα, οι θέσεις στην αγορά εργασίας, όχι μόνο τοπικά αλλά και παγκόσμια, κοινοποιούνται πολύ πιο γρήγορα στο διαδίκτυο, ενώ οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης και ανταπόκρισης.

Οπότε, πραγματικά τα επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα μπορούν να ασκήσουν σημαντικότατη επιρροή, αλλά δρουν μόνο συμπληρωματικά με το βιογραφικό. Η χρήση επαγγελματικών κοινωνικών δικτύων, διευκολύνει μεν ιδιαίτερα την κατασκευή ενός personal branding και ενός online βιογραφικού, σίγουρα όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μορφή αποκοπή-επικόλληση (αγγλιστί copy-paste) στο βιογραφικό που θα αποστείλετε σε μια μελλοντική θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.

Το να χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο τύπο/μορφή βιογραφικού, για κάθε εργασία την οποία στοχεύετε, είναι πολύ πιθανόν να μην ξεχωρίσετε κατά το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης των βιογραφικών. Πάρα πολλοί φορείς (γραφεια ευρεσης εργασιας, headhunters, κτλ) που δραστηριοποιούνται με το recruiting αναφέρουν την σημασία της διαμόρφωσης ενός βιογραφικού τόσο με SEO keywords, όσο και σε αντιστοιχία με την εταιρεία στην οποία στοχεύετε και στη περιγραφή της αγγελίας εργασίας που αποστείλατε την αίτησή σας. Μια αρκετά συνήθης πρακτική στις μέρες μας είναι να έχετε δημιουργήσει/διαμορφώσει πάνω από 2 τύπους βιογραφικών και ανάλογα την θέση εργασίας και τις αρμοδιότητες της, και να αναφέρετε τις αντίστοιχες παρελθοντικές σας αρμοδιότητες σε αντίστοιχη θέση.

Ακόμα και σήμερα, η σημασία του βιογραφικού είναι εξαιρετικά σημαντική και φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να είναι για τους recruiters και τους HR Managers, καθώς αυτό θα αποτελέσει το κλειδί στην πρόσκληση κάποιου ενδιαφερόμενου σε συνέντευξη εργασίας. Παρόλα αυτά, τα social media αλλά και το online networking μπορούν να είναι δυνατοί σύμμαχοι στην αναζήτηση της επόμενης εργασίας.

Χρησιμοποιήστε τα professional social media με στόχο την εύρεση των δεξιοτήτων αλλά και του επαγγελματικού background των ανθρώπων οι οποίοι ήδη εργάζονται σε θέσεις τις οποίες στοχεύετε. Δικτυωθείτε, προσθέστε επαγγελματίες στο δίκτυο σας, ζητήστε πληροφορίες για πιθανά ανοίγματα στην εταιρεία που εργάζονται ή ακόμα και την δική τους οπτική για τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και θα θέλατε να εργαστείτε κι εσείς.

Εν κατακλείδι, δημιουργήστε ένα πλήρες επαγγελματικό προφίλ (στο LinkedIn) στο οποίο θα αναγράφετε το βασικά στοιχεία του βιογραφικού σας και θα παραθέτετε ένα δείγμα της δουλειάς σας. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι ο πιο συνετός και αποτελεσματικός τρόπος εύρεσης εργασίας στο παρόν αλλά και στο κοντινό μέλλον είναι ο συνδυασμός χρήσης ενός καλά δομημένου και διατυπωμένου βιογραφικού σημειώματος που μαζί με την υποστηρικτική χρήση των επαγγελματικών κοινωνικών δικτύων, θα μας δώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην δύσκολη αγορά εργασίας που βιώνουμε.