ΔΙΕΘΝΗ

Φαίνεται πως τα βρίσκουν στο μεταναστευτικό CDU - CSU

Φαίνεται πως τα βρίσκουν στο μεταναστευτικό CDU - CSU - Κεντρική Εικόνα

Πριν από τις συνομιλίες με Φιλελευθέρους και Πρασίνους τα δύο χριστιανικά κόμματα θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Το βαυαρέζικο CSU επιμένει σε μια δεξιά στροφή ώστε να αντιμετωπιστεί το ξενοφοβικό AfD.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα θέσπισης ανώτατου ορίου για την υποδοχή προσφύγων με τους Βαυαρούς συμμάχους της, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δύο πηγές από τους κόλπους των συντηρητικών, ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό εμπόδιο στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με άλλα κόμματα.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα κατά τις συνομιλίες που είχαν ηγετικά στελέχη του CDU με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Ποια τα επίμαχα σημεία; 

Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές θέλουν την καθιέρωση μιας σύνταξης για μητέρες και οι Χριστιανοδημοκράτες την άνοδος των συντάξεων στη ανατολική Γερμάνια στο επίπεδο της δυτικής Γερμανίας. Επειδή πολλά από τα ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στη συνάντηση συμμετέχει από την πλευρά του CDU και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα βρίσκεται εδώ και μήνες το αίτημα των Βαυαρών για επιβολή ανωτάτου ορίου στον αριθμό προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Το αίτημα το απορρίπτει τόσο η Άγγελα Μέρκελ, όσο και οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. Παρά τις διαφορές, δηλώσεις ηγετικών στελεχών των χριστιανικών κομμάτων αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.

Δεξιά στροφή

Πολύ πιο ουσιαστική είναι όμως μια άλλη συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ του CDU και του CSU, δηλαδή ο μελλοντικός πολιτικός τους προσανατολισμός. Σε έναν κατάλογο 10 σημείων που κατέθεσαν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν σε μια δεξιά στροφή και των δύο αδελφών κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ΕναλλακτικήγιατηΓερμανία (AfD). Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τους ψηφοφόρους του AfD οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας προτείνουν στο αδελφό κόμμα μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο της ένα ισχυρό κράτος, τον περιορισμό της μετανάστευσης, την ανάδειξη του πατριωτισμού και της «αγάπης για την πατρίδα», καθώς και μια διαδικασία ένταξης των μεταναστών στη βάση των γερμανικών πολιτισμικών αξιών.