ΑΓΟΡΕΣ
Παραμένει κυρίαρχη η αδυναμία υπέρβασης των 631 - 640 μονάδων

Καθαρά πτωτική ήταν η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 620,01 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 622,28 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,96%.
Ο τζίρος "γκρεμίστηκε" στα 43,4 εκατ. (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων) από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ απόλυτα επιφυλακτικό δείχνει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς επανέρχονται δριμύτερες οι ανησυχίες για αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων, ίσως και τον Ιούνιο, αλλά και για την πορεία της Οικονομίας της Κίνας.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη που εγείρουν διάφοροι κρίσιμοι παράγοντες αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει, σε έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στους παράγοντες που πυροδοτούν ανησυχίες, "απειλώντας" τις Επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ο S&P παραπέμπει στο δημοψήφισμα για το "Brexit", στις Ισπανικές εκλογές, αλλά και στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το Χ.Α. με την "κούρσα" που έχει πραγματοποιήσει από τα χαμηλά του παρελθόντος Φεβρουαρίου, αλλά και με την αμυντικές διαθέσεις που επιδεικνύει, παρά την σημαντική επιδείνωση τους διεθνούς κλίματος, έχει σε σημαντικό βαθμό προεξοφλήσει την Αξιολόγηση, αλλά δεν έχει προεξοφλήσει πιθανή διευθέτηση του Δημόσιου χρέους, αλλά και το ποσό της δόσης που μπορεί να εγκριθεί από το Eurogroup της 24ης Μαϊου.
Αν στους τελευταίους δύο παράγοντες δεν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις, η τελευταία αναπήδηση των δεικτών θα είναι ευκαιρία κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς από εκεί και πέρα η Αγορά θα κληθεί να εναρμονιστεί (με σημαντική χρονοκαθυστέρηση) με το διεθνές κλίμα και ταυτόχρονα να τιμολογήσει τις συνέπειες της νέας φοροεπιδρομής.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%, αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα Καύσιμα, στη Μπύρα, στα Τσιγάρα στην Εισαγωγή Καφέ, στις Ταξινομήσεις Αυτοκινήτων, στην Σταθερή Τηλεφωνία, στις διανυκτερεύσεις Τουριστών, στη Συνδρομητική Τηλεόραση, αλλά και ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, είναι μερικά από αυτά που έρχονται και που θα επιδράσουν σημαντικά στις περισσότερες από τις εισηγμένες εταιρείες.
Επίσης με το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, έρχεται σημαντική φοροεπιδρομή για Αμοιβαία Κεφάλαια ΑΕΕΑΠ και ΑΕΕΧ. Ειδικότερα για τις ΑΕΕΑΠ επταπλασιάζεται η φορολογική επιβάρυνση, καθώς με τη φόρμουλα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο ο φόρος εκτινάσσεται στο 0,75% από 0,11% σήμερα. "Αν η διάταξη ψηφιστεί, οι εταιρείες θα πληρώνουν φόρο 0,75% και για τα ταμειακά τους διαθέσιμα, τη στιγμή που τα παραπάνω χρήματα τοκίζονται μόλις 0,5%", αναφέρουν στελέχη του κλάδου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε ο κλάδος είχε δεχθεί την αύξηση του φόρου επί του ενεργητικού, ζητώντας όμως επίμονα την εξαίρεση των μετρητών, αίτημα που δεν αποδέχθηκε η Κυβέρνηση.
Την ώρα που η εγχώρια Αγορά δείχνει αδυναμία υπέρβασης των 630 - 640 μονάδων που θα αλλάξει την κυρίαρχη τάση σε ανοδική και πέντε μέρες πριν την συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, υπάρχει ελάχιστος βαθμός σύγκλισης των θέσεων των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.
Τις θέσεις του Ταμείου για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα έχει περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα καθώς και γενναία ρύθμιση χρέους (με μεγάλες περιόδους χάριτος και επιμηκύνσεις λήξεων) επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Ράις, λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 24ης Μαϊου.
Όπως είπε, "η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο πλήρως στις συζητήσεις. Έχουμε προσκληθεί και αναμένω ο Π. Τομσεν να εκπροσωπήσει το Ταμείο". Ξεκαθάρισε όμως ότι η όποια απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ θα παρθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου.
"Το να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Το να διατηρηθεί για πολλά χρόνια επίσης, καθώς λίγες χώρες το έχουν καταφέρει. Θα απαιτήσει μεγάλη λιτότητα και δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Ειδικά δεν θέλουμε το βάρος να πέσει στους περισσότερο φτωχούς και ευάλωτους", είπε χαρακτηριστικά απορρίπτοντας πρακτικά τους στόχους του Ευρωπαϊκού προγράμματος για τα πλεονάσματα.
"Αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη μας είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις", είπε και επανέλαβε τις θέσεις που παρουσίασε ο Π. Τομσεν στο περίφημο άρθρο του για την ανάγκη μείωσης των συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (αφορολόγητο όριο).
Απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει για συζητήσεις όσον αφορά την αγορά χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, αλλά σημείωσε ότι η αγορά ακριβότερου χρέους με χρήση φθηνότερων κεφαλαίων είναι κάτι που έχει νόημα όσον αφορά την βιωσιμότητα. Η συζήτηση θα γίνει μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδας, υποστήριξε.
Τέλος, αρνήθηκε ότι το Ταμείο θέλει να φύγει από την Ελλάδα και γι’ αυτό διατηρεί σκληρές θέσεις.
Από την άλλη, οι Οργανισμοί Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), ο Οργανισμός διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η Κτιριακές Υποδομές και ηΔΕΗ είναι μερικές από τις εταιρείες που θα ενταχθούν στο νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με ένα από τα παραρτήματα που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκηςοι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπουν σταδιακά υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ) που ιδρύεται με το Πολυνομοσχέδιο.
Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι πέντε πρώτες εταιρείες θα μεταφερθούν άμεσα και οι υπόλοιπες σταδιακά. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλες 19 Κρατικές εταιρείες που θα μεταφερθούν στο ΥπερΤαμείο, χωρίς να καταθέσει το σχετικό παράρτημα.