ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Παπανάτσιου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

«Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»: Σε χρόνο - ρεκόρ εξαντλούνται τα κονδύλια - Κεντρική Εικόνα

Είδηση έβγαλε η απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη γιά τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2017, η Κ. Παπανάτσιου επιβεβαιώνει τους φόβους χιλιάδων δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία οτι σε περίπτωση που το ακίνητό τους φτάσει στον πλειστηριασμό, η τιμή εκκίνησης θα είναι βάσει της εμπορικής αξίας και όχι της αντικειμενικής, όπως άλλωστε έχει τροποποιηθεί ο νόμος που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά οτι τα ακίνητα στον πλειστηριασμό θα ξεκινούν με τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές και άρα εάν υπάρξει πλειοδότης, η τράπεζα θα πάρει λιγότερα χρήματα απ οτι το ύψος του δανείου (κατά περίπτωση) ή τουλάχιστον από την αξία με την οποία το ίδιο το κράτος υπολογίζει την αξία του ΕΝΦΙΑ.

Ετσι ο δανειολήπτης θα βρεθεί να έχει χάσει το σπίτι του στον πλειστηριασμό και να οφείλει αρκετά ακόμα στις τράπεζες αφού το μικρότερο ποσό που θα εισπραχθεί, λόγω εμπορικής αξίας δεν θα φτάνει γιά να καλύψει το χρέος του δανειολήπτη, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος από αυτό.

Ο Ν. Κακλαμάνης είχε ρωτήσει και ποιά θα είναι η αρμόδια υπηρεσία που θα ορίζει την τιμή εκκίνησης και την εμπορική αξία του κάθε ακινήτου και όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, δεν υπάρχει και ενημέρωση γιά το ποιός ακριβώς θα είναι ο τρόπος υπολογισμού της αξίας αυτής.

Πηγή: dikaiologitika.gr