ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Ας γίνει το Brexit η απαρχή για τη θεμελίωση μιας νέας Ευρώπης

Γεροβασίλη για UBS: Θα πράξουμε τα δέοντα για το δημόσιο συμφέρον - Κεντρική Εικόνα

Αποτέλεσμα του ελλείμματος δημοκρατίας, κακών χειρισμών, τόσο στην οικονομική όσο και στην προσφυγική κρίση αλλά κυρίως αποτέλεσμα της αλαζονικής συμπεριφοράς του γραφειοκρατικού κέντρου αποφάσεων, χαρακτηρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, με συνέντευξή της στη Thessnet.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρεται στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στη στάση που τηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο υπογραμμίζει ότι σήμερα πνίγεται σε μια θάλασσα αντιφάσεων και επιδιώκει με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα να γίνει πρωθυπουργός, ρισκάροντας ακόμη και τη σταθερότητα που έχει επιτευχθεί.

«Θεωρώ την απόφαση των Βρετανών, το πιο δυνατό -έως σήμερα- καμπανάκι για την πορεία της ΕΕ», προσθέτοντας ωστόσο, πως θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για τη θεμελίωση μιας νέας Ευρώπης.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κ. Γεροβασίλη αναφέρε: «Ειδικά η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και το εκλογικό σύστημα, δεν αποτελούν υπόθεση ενός κόμματος ή και της κυβέρνησης. Πρόκειται για θεσμικά ζητήματα, τα οποία υπερβαίνουν τo στενό πλαίσιο μίας ιδεολογικής αντιπαράθεσης και απαιτούν τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του κοινοβουλίου. Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι μία κάποια υποχρεωτική συναίνεση, αλλά η συνεννόηση για θέματα που αφορούν την ουσία του κοινοβουλευτισμού και τις βάσεις του πολιτεύματος».

Κληθείσα να σχολιάσει την αντιπολιτευτική τακτική του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας αδιέξοδη, κάτι που, όπως λέει, αποδεικνύεται από την πραγματικότητα, ενώ ερωτηθείσα για τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση υποχώρησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, απαντά: «Δεν ψηφίσαμε τίποτε περισσότερο από όσα προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Δεν υποχωρήσαμε σε καμία από τις στρατηγικές μας θέσεις. Το ίδιο θα κάνουμε και τον Σεπτέμβριο, έχοντας μάλιστα από πολύ νωρίς εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) στις διαπραγματεύσεις, ώστε να τηρηθούν όλες οι αναγνωρισμένες διεθνώς καλές πρακτικές στα εργασιακά».

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και αντικατάστασης υπουργών που με δηλώσεις τους μπορεί να έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αποτελούσε ένα ακόμη παραδοσιακά μονολιθικό κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου. «Η ελεύθερη διατύπωση θέσεων, ακόμη και αντιθέσεων, είναι εγγεγραμμένη στο κομματικό μας DNA. Όσο λοιπόν δεν επηρεάζεται η άσκηση της διακυβέρνησης, πάνω στις σαφείς προγραμματικές μας θέσεις, δεν τίθεται κανένα θέμα "απολογίας"».