ΕΛΛAΔΑ

«Ναι μεν αλλά» από τον Κ. Ρέγκλινγκ για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

Ρέγκλινγκ: Υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικού ταμείου της Ευρωζώνης - Κεντρική Εικόνα

Την άποψη πως η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε ενημέρωση που παρείχε σε δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εκταμιευθεί, δήλωσε πως «δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβρη, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες . Θα εκταμιεύσουμε μόλις έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας», τόνισε.  

Με βάση τις αποφάσεις του ESM έως σήμερα, η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου. Εαν όμως δεν υπάρξει ενημέρωση για τα ληξιπρόθεσμα, μετά την 31η του Οκτωβρίου, η δόση «χάνεται» και επιστρέφει στον «κουβά» των γενικών διαθεσίμων του ESM προς την Ελλάδα από το μνημόνιο των 86 δισ. ευρώ και για να τη διεκδικήσει ξανά η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup είναι στις 26 Οκτωβρίου και μέχρι τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να επιταχύνει καταλυτικά τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον Ιούλιο και περιορισμένες πληρωμές ενώ από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φάνηκαν πληρωμές μόλις 415 εκατ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Δεν θα είναι ίδιος ο ρόλος του ΔΝΤ
 
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ε.Ε εφεξής, ο επικεφαλής του ESM είπε πως δεν θα είναι ο ίδιος στο μέλλον. "Ελπίζω ότι θα αργήσει να εμφανιστεί η επόμενη κρίση αλλά θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε ως ESM σε συνεργασία με την Κομισιόν. Το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο με την προηγούμενη φορά", είπε.
 
Όταν πάντως Ολλανδός δημοσιογράφος κάλεσε τον κ. Ρέγκλινγκ να απαντήσει "εάν ο ESM δανείζει και πτωχευμένες χώρες", υπονοώντας την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, απάντησε πως η Ελλάδα έχει προφανώς ένα μεγάλο βάρος λόγω του χρέους της αλλά με την βοήθεια που της παρασχέθηκε απέφυγε τη χρεοκοπία είπε, επαναλαμβάνοντας με έμφαση: "Και δεν θεωρώ την Ελλάδα χρεοκοπημένη χώρα".
 
Η Ελλάδα, είπε, είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε Πρόγραμμα το οποίο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Εάν η Κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων  που συμφώνησε, τότε έχει καλές πιθανότητες να μπορεί να αναχρημαδοτήσει μόνη το χρέος της μετά το πέρας του προγράμματος.