ΕΛΛAΔΑ

ΕΣΡ: Έρχεται η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στον Οκτώβριο

ΕΣΡ: Έρχεται η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στον Οκτώβριο - Κεντρική Εικόνα

Στη φάση της σύνταξης της προκήρυξης των επτά τηλεοπτικών αδειών τελεί η διαδικασία του διαγωνισμού αδειοδότησης και το ΕΣΡ βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ώστε να προωθηθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις που απαιτούνται για ορισμένα θέματα. Για το ζήτημα της αδειοδότησης, όσο και για τα πεπραγμένα της ανεξάρτητης Αρχής για το 2014 και το 2015, ενημέρωσαν σήμερα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρομάνος και ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης.

Απαντώντας ο κ. Μορώνης, σε ερώτηση της προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, σχετικώς με το αν το ΕΣΡ θα προλάβει να έχει ολοκληρώσει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, εντός του έτους, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της σύνταξης της προκήρυξης, υπάρχουν κάποια θέματα που χρειάζονται νομοθετικές βελτιώσεις και είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε η προσπάθεια αυτή να μην έχει την τύχη που είχαν όσες άλλες προσπάθειες έχουν γίνει από το 1993 μέχρι σήμερα». «Η προσπάθειά μας, είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αισίως», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Εξάλλου ενημέρωσε ότι το ΕΣΡ έχει συστήσει τρεις επιστημονικές επιτροπές για την αναθεώρηση των Κωδίκων Δεοντολογίας για την άσκηση της Δημοσιογραφίας, για την Ποιότητα Περιεχομένου Προγραμμάτων των Σταθμών και της Διαφήμισης, οι οποίοι αποτελούν εκκρεμότητα δεκαετιών. Ακόμη, η Ανεξάρτητη Αρχή, προχωρεί στην αναθεώρηση της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς αποδείχθηκε από σχετική έρευνα ότι αυτά δεν είναι κατανοητά από τους τηλεθεατές.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2014 - 2015 και επισήμανε ότι αφότου ανέλαβε το ΔΣ τα καθήκοντά του, βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «προπατορικά αμαρτήματα» και προσέθεσε «χωρίς κανένα βερμπαλισμό» ότι η Αρχή είναι αναγκασμένη να κινείται μέσα σε ένα «νομικό ναρκοπέδιο» για διάφορα θέματα, τα οποία ωστόσο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να απαντηθούν από τη διοίκηση.

«Ο νομοθέτης προσπαθεί να συμβιβάσει πράγματα που μεταξύ τους είναι ασυμβίβαστα», είπε επίσης ο κ. Κουτρομάνος και εξήγησε πως το «προπατορικό αμάρτημα» είναι η ίδια η λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα. «Και αντί να οδηγηθούν σε ποινική δίκη, νομιμοποιήθηκαν –είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών», είπε.

Σχετικώς με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αρχή, από τους επικεφαλής της επισημάνθηκαν ο μικρός προϋπολογισμός λειτουργίας της, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η υποστελέχωση καθώς και οι συνέπειες της έκρηξης σε παρακείμενο κτίριο (η Αρχή παρέμενε χωρίς τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς υπολογιστές, πρωτόκολλο και χωρίς παράθυρα για ένα χρόνο). Ακόμη, ο κ. Μορώνης υπογράμμισε ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (εκτός από δύο) οι εθνικές αρχές που έχουν τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έχουν ενσωματωθεί και έχουν στελεχωθεί με 120 άτομα προσωπικό, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν, όπως είπε, τυπικά 41 άτομα και ουσιαστικά 36.

Επίσης, ο κ. Μορώνης έκανε λόγο για την έλλειψη κανονιστικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ με αποτέλεσμα να απαιτείται εξουσιοδότηση για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα κι έτσι να σημειώνονται καθυστερήσεις. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ενημέρωσε ότι κατά το διάστημα των εννέα μηνών, οπότε και ανέλαβε το νέο Συμβούλιο, έχουν διεκπεραιωθεί ή είναι σε φάση οριστικών αποφάσεων 190 υποθέσεις από τους 230 φακέλους υποθέσεων που εκκρεμούσαν.