ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Να φτιάξουμε νέο οδικό χάρτη για την ΕΕ και να τον θέσουμε σε δημοψήφισμα

Μακρόν: Να φτιάξουμε νέο οδικό χάρτη για την ΕΕ και να τον θέσουμε σε δημοψήφισμα - Κεντρική Εικόνα

Για έναν νέο οδικό χάρτη της ΕΕ, ο οποίος μάλιστα θα τεθεί σε πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, έκανε σήμερα λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Φαίνεται πως ο Μακρόν έπιασε τον μίτο από τις δηλώσεις του Προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βαλς περί «επανεφεύρεσης της ΕΕ» και τον πήγε μακρύτερα. Για την ακρίβεια, δήλωσε: «Πρώτα θα οικοδομήσουμε αυτό το νέο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά θα υποβάλουμε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη, αυτό το νέο σχέδιο, σε δημοψήφισμα».

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ψηφοφόρους μέσω μιας σειράς από συζητήσεις τις οποίες αποκάλεσε «δημοκρατικές συνελεύσεις», διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία «πρέπει να γίνει μέσα στο σωστό πλαίσιο».

Σημειώνεται ότι Μακρόν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στην κοινή γνώμη υπουργούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Όμως, η ίδρυση τον περασμένο μήνα του δικού του κόμματος, με την ονομασία "En marche" (Εμπρός), έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκογές, έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι μπορεί να έχει στόχο το μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς η δημοτικότητα του Ολάντ παραμένει χαμηλή. Έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

«Η ιδέα δεν είναι να έχουμε 27 χωριστά δημοψηφίσματα» είπε ο Μακρόν στη διάρκεια της συζήτησης και πρόσθεσε: «Δεν είχαμε ποτέ το θάρρος να οργανώσουμε ένα αληθινό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα με την πραγματική του έννοια. Αυτό το επόμενο σχέδιο πρέπει να έχει αυτή τη δύναμη».