ΕΛΛAΔΑ

«Βατερλό» για τα πρόστιμα σε Ζαγόρι και Βίκος - Τι λέει το... βασιλικό διάταγμα

«Βατερλό» για τα πρόστιμα σε Ζαγόρι και Βίκος - Τι λέει το... βασιλικό διάταγμα - Κεντρική Εικόνα

Σε Βατερλό της Δημοτικής Αρχής κατέληξε η πρόθεση να επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα στις δύο μονάδες εμφιάλωσης νερού που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής όχι μόνο δεν εγκρίθηκε από το σώμα αλλά καταψηφίστηκε και από πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης του Θωμά Μπέγκα.

Η συζήτηση για την επιβολή προστίμου στην βιομηχανία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ που παράγει το νερό Ζαγόρι αναβλήθηκε, καθώς η ίδια κατέθεσε μία σειρά εγγράφων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να μελετηθούν από το σώμα και το θέμα να επανέλθει για συζήτηση.

Η συζήτηση για την επιβολή προστίμου στην βιομηχανία εμφιάλωσης «Βίκος» διεξήχθη κανονικά παρόντος του ιδιοκτήτη της Πέτρου Σεπετά και νομικών συμβούλων της επιχείρησης. Και υπήρξε μαραθώνια δίνοντας κατά διαστήματα χαρακτηριστικά δικαστικής αίθουσας.

Σε Βασιλικά Διατάγματα και Κοινοτικά Γραφεία!

ds sepetas

Ο Δήμος, στηριζόμενος σε Βασιλικό Διάταγμα του 1958, εκτιμά ότι οι δύο μονάδες όφειλαν να έχουν άδεια εμπορίας νερού από τις δικές του υπηρεσίες. Λόγω απουσίας των αδειών αυτών, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή προστίμων ύψους 1,4 εκατομμυρίων για το Ζαγόρι και 1,1 εκατομμυρίων για τον Βίκο.

Έτσι εν έτη 2017, όπου το ελληνικό κράτος θέλει να αποκαλείται σύγχρονο, όπου η Ευρώπη δουλεύει σε άλλους ρυθμούς και με ξεκάθαρο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου έχει εκδοθεί σειρά Κοινοτικών Οδηγιών για την διαχείριση των νερών, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων βρέθηκαν να αναλύουν ένα Βασιλικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί σε μία εποχή όπου η πώληση του νερού γίνονταν με τις... βαρέλες!

Αυτό είναι το ένα στοιχείο που έχει αξία και καταδεικνύει στην πράξη την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας αλλά και της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος, νομικού και θεσμικού, που δεν θα επιτρέπει ποικίλες ερμηνείες φέρνοντας σε δύσκολη θέση τόσο τους πολιτικούς όσο και τους επιχειρηματίες.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ακόμη και οι βιομηχανίες δεν διέθεταν άδεια εμπορίας νερού, ο δήμος και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο δεν έχει υποστεί την παραμικρή οικονομική βλάβη, καθώς ο μεν πρώτος εισπράττει κανονικά τα τέλη από την εμφιάλωση νερού, το δε δεύτερο εισπράττει κανονικά τους φόρους!

Επί της ουσίας, η βιομηχανία Βίκος, είχε εκδώσει άδεια εμπορίας από την πρώην Κοινότητα Περιβλέπτου, όπου αποτελεί και την έδρα της το 1997. Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου όριζε ότι έχει πενταετή διάρκεια, γεγονός που δεν είχε αναγραφεί στην βεβαίωση που δόθηκε στην ιδιοκτησία της επιχείρησης.

Έκτοτε, ούτε ο πρώην Δήμος Περάματος ως διάδοχος της Κοινότητας Περιβλέπτου, ούτε ο Δήμος Ιωαννιτών ως διάδοχος του Δήμου Περάματος, ενόχλησε την επιχείρηση για την έκδοση σχετικής άδειας, παρότι εισέπρατταν κανονικά τα τέλη από την εμπορία νερού.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών που ήταν και εισηγητής του θέματος, ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη από δημοτικούς συμβούλους γιατί ανέκυψε το ζήτημα στην παρούσα φάση, ωστόσο απάντηση σαφής και κατανοητή δεν υπήρξε.

Ωστόσο ο κ. Γιωτίτσας υποστήριξε ότι είναι απολύτως σίγουρος για την ορθότητα της εισήγησης που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η νομιμότητα.

Ο κ. Πέτρος Σεπετάς χαρακτήρισε παράνομο το πρόστιμο ενώ επεσήμανε ότι από την διαδικασία αυτή η εταιρία έχει διασυρθεί σε ολόκληρη την χώρα, γεγονός που επεσήμαναν και οι νομικοί του σύμβουλοι, σημειώνοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε είναι τρομακτική και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε είναι ότι χειρότερο για μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους.

Ακολούθησε σωρεία ερωτημάτων, με τους νομικούς που παρίσταντο και από την πλευρά του δήμου να δίνουν διαφορετικές ερμηνείες σε ένα Βασιλικό Διάταγμα και μία απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου!

Η ώρα των τοποθετήσεων ήταν σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής άρχισε να αποδομείται και σταδιακά να καταρρέει.

Πηγή 

.