ΕΛΛAΔΑ

Συγκλονιστικές εικόνες ρύπανσης του βυθού της Σαλαμίνας (video)

Συγκλονιστικές εικόνες ρύπανσης του βυθού της Σαλαμίνας (video) - Κεντρική Εικόνα

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό και οι συνέπειες από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή μαζούτ είναι ανυπολόγιστες. 

Οι εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» και δείχνουν τον βυθό της Σαλαμίνας είναι σοκαριστικές: Το πετρέλαιο έχει «κολλήσει» στο βυθό, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

H πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις ακτές του Σαρωνικού θυμίζει «Λερναία Ύδρα». Εκεί που καθαρίοζυν τα συνεργεία επανεμφανίζονται κηλίδες κανονικές ή ιριδίζουσας μορφής προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έιναι η περίπτωση του Ελληνικού. «Κάποια κομμάτια της πετρελαιοκηλιδας που ήταν κολλημενα στα βράχια αποκολούντια και επιστρέφουν στη θάλασσα δημιουργώντας το πρόβλημα αυτό» επεσήμανε στο "protothema.gr" χθες το μεσημέρι μελος της επιχείρησης απορρύπνασης  που βρέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συντονιστικού. 

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ό,τι πλωτό φράγμα υπάρχει, ακόμη και από τη Θεσσαλονικη, το έχουνμεταφέρει στον Σαρωνικό, αφού τα μέτωπα δεν μειώνονται: «Έχουμε αφήσει κάτι λίγα πλωτά φράγματα στο Λαύριο για προληπτικούς λόγους, μήπως φθάσει μέχρι εκεί η πετρελαιοκηλίδα», τόνιζαν στο "protothema.gr" πηγές του Λιμενικού Σώματος.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης έιναι και το γεγονός ότι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι έκαναν μαθήματα ιστιοπλοίας στα μικρά παιδιά σε... πισίνα για να μη χάσουν τις προπονήσεις, όπως συνέβη στον Πειραιά στις εγκαταστάσεις στα Βοτσαλάκια.   

 

Το κόστος της οικολογικής ρύπανσης διαφαίνεται τόσο σε περιβαλλοντικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο αφού η ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία άφησε να επεκτείνεται η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή της Σαλαμίνας δίχως άμεση παρέμβαση επί δύο ημέρες, έχει επιφέρει τεράστια πλήγματα στους δήμους.

Παραλιακές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους ενώ στα beach bars, που πριν την ρύπανση έκαναν έκαναν οι Αθηναίοι τα μπάνια τους, πλέον δεν πατάει ψυχή.  

Το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Ναυτιλίας σε έκτακτη ενημέρωσή από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ.

Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους». 

Μέχρι αυτή την ώρα έχει γίνει γνωστό πως το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, συσσωματώματα πετρελαίου είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Σαρωνίδας. Στο «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου. 

Καθαρά τα νερά στη Βούλα, λέει ο δήμος 

Το Σάββατο ο δήμος Βούλας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι τα νερά στα όρια με την Βουλιαγμένη είναι καθαρά και δεν έχουν επιμολυνθεί με πετρελαιοειδή κατάλοιπα, όπως προκύπτει από εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στα χημικά εργαστήρια «Chemico».  
Συγκεκριμένα, με οδηγίες του εργαστηρίου, έγιναν επτά υδροληψίες σε διάφορα σημεία της πόλης, σε απόσταση από 1 έως 15 μέτρα από την ακτή και σε τρία διαφορετικά βάθη, στην επιφάνεια, σε βάθος ενός μέτρου και σε βάθος 1,5 μέτρου.

Ίδια εικόνα σε Γλυφάδα και Άγιο Κοσμά

Όλο το Σαββατοκύριακο το προσωπικό των τεχνικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την απορρύπανση των υδάτων στην Αττική, βρισκόταν στις παραλίες της Γλυφάδας και του Αγίου Κοσμά όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ρύπανση.  
To protothema.gr βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με τους ανθρώπους που την τελευταία εβδομάδα δίνουν αγώνα προκειμένου να καθαρίσουν τις ακτές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όπως μας εξηγούν η διαδικασία απορρύπανσης είναι πολύ συγκεκριμένη. 

«Το πρώτο και πιο εύκολο βήμα είναι να γίνει συλλογή της κηλίδας όσο είναι στη θάλασσα ακόμα. Αντιρρυπαντικά σκάφη φτάνουν στο σημείο, κλείνουμε με φράγματα την κηλίδα και στη συνέχεια την τραβάμε με αντλίες. Το πετρέλαιο είναι πιο ελαφρύ από το νερό οπότε μένει στην επιφάνεια. Η κηλίδα ταξιδεύει με τον αέρα και τα ρεύματα της θάλασσας. Όταν χτυπήσει την ακτή προσπαθούμε να την περιορίσουμε με φράγματα», λέει ο υπεύθυνος των τεχνικών εργασιών της εταιρείας Antipollution, που έχει αναλάβει μέρος του έργου, στο protothema.gr.

O ίδιος τονίζει πως οι τεχνικές εργασίες είναι πιο δύσκολες όταν το πετρέλαιο φτάνει στις ακτές και αυτό γιατί «βγαίνει στην άμμο και δημιουργούνται συσσωματώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να "ξηλώσεις" όλη την παραλία με φτυάρια. Στα βράχια είναι εξίσου δύσκολο, γιατί "ποτίζουν". Χρειάζεται πιεστικό μηχάνημα με ζεστό νερό να πάει το πετρέλαιο στη θάλασσα και μετά να το μαζέψεις από εκεί». 

Πάνω από τριάντα άνθρωποι έσκαβαν από το πρωί την παραλία της Γλυφάδας κι άλλοι τόσοι περίπου τις υπόλοιπες ακτές που έχουν ρυπανθεί. Μπορεί να φαίνεται απλό όμως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να απομακρυνθούν τα στρώματα της άμμου που έχουν «ποτίσει» από το μαζούτ. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη οσμή πετρελαίου η όλη διαδικασία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. 

«Συλλέγουμε τα απόβλητα σε σακούλες, στη συνέχεια σε ειδικές big bags προκειμένου να μην έχουμε διαρροή πετρελαίου. Τέλος μεταφέρονται σε εγκατάσταση αποθήκευσης διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων», καταλήγει ο υπεύθυνος των τεχνικών εργασιών της εταιρείας Antipollution. 

«Κληθήκαμε από την ανάδοχο εταιρεία να συμβάλουμε στην απορρύπανση των ακτών, έπειτα από την οικολογική ρύπανση που υπέστησαν εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου από το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ''. Όπως τόσα χρόνια έτσι και αυτή τη φορά με οικολογική συνείδηση ξεκινήσαμε, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη στιγμή που ζητήθηκε η συνδρομή μας, τις τεχνικές εργασίες στις ακτές της Αττικής που έχουν ρυπανθεί. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Αntipollution τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται καθημερινά στα σημεία που έχουν επιβαρυνθεί από μαζούτ και πετρέλαιο προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά, με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και την τεχνογνωσία του προσωπικού μας, στην απορρύπανση των ακτών της Αττικής και της Σαλαμίνας. Για όλους εμάς, που εργαζόμαστε καθημερινά για να προστατέψουμε το περιβάλλον νιώθουμε πως είναι εθνική μας υποχρέωση να βοηθήσουμε σε αυτή την δύσκολη στιγμή», δηλώνει στο protothema.gr o πρόεδρος της εταιρείας ''Antipollution'', που έχει αναλάβει μέρος των εργασιών απορρύπανσης, Βύρων Βασιλειάδης.