ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου ανήλθε η λίρα

Ενισχύεται η στερλίνα μετά την κοινοβουλευτική ήττα του Μπόρις Τζόνσον - Κεντρική Εικόνα

Σε υψηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου ανήλθε σήμερα η στερλίνα και αναμένεται να έχει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή της εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια σε εμπορικά σταθμισμένη βάση, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στο άμεσο μέλλον.

Η στερλίνα βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό της έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο όταν η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια, που τώρα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τους επόμενους μήνες.

Η πιθανότητα για την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία και τα πρόσθετα σχόλια από τον διοικητή της Μαρκ Κάρνεϊ είχαν ως αποτέλεσμα η στερλίνα να ενισχυθεί πάνω από 1% στο 1,34 δολάριο για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Σήμερα επεξέτεινε την άνοδο αυτή και έφτασε στο 1,3450 δολάριο.

Ο σταθμισμένος με βάση το εξωτερικό εμπόριο δείκτης της Τράπεζας της Αγγλίας, που αποτυπώνει την πορεία της στερλίνας έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα του από τον Ιούνιο του 2009.

ΑΠΕ- ΜΠΕ