ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Πιτσιόρλας: Το 2017 θα αποδειχθεί έτος-τομή για τις επενδύσεις

Σ. Πιτσιόρλας: Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης - Κεντρική Εικόνα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση και όλα τα επιχειρήματα να επιδιώξει τη γρήγορη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στην Realnews.

«Επειδή όμως», συνεχίζει, «δεν πρέπει να αποκλείσουμε το να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με πιέσεις και υπερβολικές απαιτήσεις, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αφαιρέσουμε έγκαιρα όλα τα πιθανά προσχήματα». Από αυτή την άποψη, η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών να μην παγιδευτούμε σε μάχες οπισθοφυλακών είναι ορθή», προσθέτει.

Αναφέρει ότι η επίσκεψη Μακρόν είναι πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς «θα εκπεμφθούν πολιτικά μηνύματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης, την εμβάθυνση της ενοποίησης, την πραγματική σύγκλιση των οικονομιών και την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημειώνει ότι «η συνεργασία μας με την Κίνα οικοδομείται βήμα-βήμα με πολύ θετικά αποτελέσματα» και πως «η ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κινεζικών εταιρειών». Τονίζει ότι «το 2017 θα αποδειχθεί έτος-τομή για τις επενδύσεις», ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή αυξητική τάση» και πως τα στοιχεία απαντούν με αποστομωτικό τρόπο στις θεωρίες ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ακατάλληλη και δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Αναφέρει για τη ΝΔ ότι «εστιάζει στην αρνητική κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς δικό της αφήγημα» και πως «όταν, λοιπόν, η πραγματικότητα ακυρώνει καθημερινά την αρνητική κριτική, αυτό που μένει είναι το κενό του αφηγήματος».

Σχετικά με τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, υποστηρίζει ότι «η ανάγκη αντιπολίτευσης εκ των πραγμάτων θα φέρει πιο κοντά τον υπό διαμόρφωση φορέα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως «το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψει η νέα ηγεσία να κυριαρχήσουν σκοπιμότητες της αντιπολιτευτικής τακτικής ή αν θα προτάξει την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικών απαντήσεων στα μεγάλα προβλήματα της εποχής».

ΑΠΕ- ΜΠΕ