ΔΙΕΘΝΗ

Δε θέλουν δουλειά το Σάββατο και παρέλυσαν την Volkswagen

Μπλόκο στα ΙΧ με πειραγμένα χιλιόμετρα θέλει να βάλει η Κομισιόν - Κεντρική Εικόνα

Το πορτογαλικό εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen παρέλυσε την Τετάρτη εξαιτίας απεργίας την οποία διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της διοίκησης να καταστήσει υποχρεωτική την εργασία το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν τα εργατικά συνδικάτα.

«Η συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη, η παραγωγή του εργοστασίου έχει σταματήσει εντελώς», δήλωσε ο Εντουάρντο Φλορίντο, επικεφαλής του συνδικάτου SITE Sul, ένα από τα δύο που κάλεσαν στην 24ωρη απεργία.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο, όπου εργάζονται περίπου 3.500 άνθρωποι, δεν έχει σταματήσει ποτέ τη λειτουργία του από τότε που άνοιξε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, παρά μόνο σε γενικές απεργίες.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην είσοδο του εργοστασίου Autoeuropa, που βρίσκεται στην Παλμέλα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Λισαβόνας.
Η απόφαση της διοίκησης του εργοστασίου να καταστεί υποχρεωτική η εργασία το Σάββατο για δύο χρόνια ελήφθη προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η παραγωγή ενός νέου μοντέλου της Volkswagen, του T-Roc, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να πωλείται το 2018.

Έπειτα από μακρά περίοδο ηρεμίας, το Autoeuropa είδε να αυξάνεται η ένταση με τους εργαζόμενους μετά τη συνταξιοδότηση του ιστορικού τους συνδικαλιστικού εκπροσώπου τον Ιανουάριο.

Το εργοστάσιο Autoeuropa, επένδυση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ της Volkswagen, εγκαινιάστηκε το 1995 και εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Πορτογαλία, αλλά και μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων της χώρας.