ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προοπτική για ελάφρυνση χρέους με πολλούς αστερίσκους

Ο Ευ. Τσακαλώτος (λένε οι Γερμανοί) έχει... φαντασία στους φόρους - Κεντρική Εικόνα

Προοπτική για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με αρκετούς όμως αστερίσκους το περιεχόμενο των οποίων είναι προς το παρόν ιδιαίτερα ασαφές, συμφωνήθηκε στο χθεσινό Eurogroup. Κομβική ημερομηνία για να ισχύσει η απόφαση είναι αυτή του επόμενου Eurogroup  στις 24 Μαίου καθώς κατέστη ξεκάθαρό ότι τότε θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις. Επίσης μέχρι το επόμενο Eurogroup θα πρέπει να νομοθετηθούν στην ελληνική βουλή  τα υπόλοιπα, ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, ύψους 9 δις ευρώ αλλά και ο μηχανισμός λήψης των μελλοντικών έκτακτων μέτρων σε περιπτώσεις «εκτροχιασμού» των προϋπολογισμών.

Οπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επιλέχθηκε μια στρατηγική τριών σταδίων: Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι να βελτιστοποιήσουμε τη διαχείριση του χρέους. Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους, όπως οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος και οι επιμήκυνση των χρόνων πληρωμής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018). Σε αυτό περιλαμβάνεται και η χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SNP.

Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει περισσότερα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τις επόμενες μέρες όλα τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, αλλά και τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε το Εurogroup. Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει με βάση την ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις κυρίως στο σημείο ότι μέτρα που θεσπίστηκαν με προσωρινό χαρακτήρα θα πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη χρονιά με μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα ανέφεραν πως «για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ιδιαίτερα το θέμα του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αποκαλώντας το «θεμέλιο λίθο» του προγράμματος του ESM. Γι’ αυτό μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να έχει οριστεί το εποπτικό συμβούλιο και το Ταμείο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.