ΕΛΛAΔΑ

Σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη ο Χρ. Μαρκογιαννάκης

Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης - Κεντρική Εικόνα

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπεται οριστικά να δικαστεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σχετικά με την υπόθεση του θανάτου του σπουδαστή στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η απόφαση ελήφθη από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά της παραπομπής ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημ. Δασούλας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων. Έτσι, θα δικαστεί για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, αφού εμφανίζεται να είχε παρέμβει στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων παλαιότερα, ώστε να αποφύγουν την βαριά τιμωρία κρητικοί φοιτητές, οι οποίοι επίσης φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη.

Η δίωξη κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη είχε αρχικώς ασκηθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την παραπομπή του είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε βρεθεί νεκρός τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από εξαφάνιση πέντε μηνών και ο θάνατός του έχει αποδοθεί σε αυτοκτονία. Ο ίδιος σε παλαιότερη ανακοίνωσή του είχε χαρακτηρίσει τη δίωξη του "απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως 'κατάχρησης εξουσίας' είναι επιεικής".