ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H επόμενη μέρα της Μαρινόπουλος – Οι φήμες, οι τράπεζες και το…fund

H επόμενη μέρα της Μαρινόπουλος – Οι φήμες, οι τράπεζες και το…fund - Κεντρική Εικόνα

Αν υπάρχει κάτι (σχεδόν) σίγουρο για την επόμενη μέρα της Μαρινόπουλος στην ελληνική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, είναι πως ο, μέχρι σχετικά πρόσφατα, leader του κλάδου των σουπερμάρκετ δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει στην παλαιά του αίγλη. Βέβαια, αυτό είναι  το… θετικό σενάριο, καθώς αν τελικά οδηγηθούμε στο -απευκταίο από όλους- ενδεχόμενο της κατάρρευσης της Μαρινόπουλος, τότε το ντόμινο που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία θα είναι καταστροφικό. Το «άνοιγμα» της αλυσίδας υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ από τη λειτουργία της εξαρτώνται 12.000 εργαζόμενοι της, καθώς και περίπου ίδιος αριθμός ανθρώπων, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν σημαντικές οφειλές. Τυχόν ολοκλήρωση της πορείας της Μαρινόπουλος θα οδηγήσει σε «βροχή» λουκέτων και «στρατιές» νέων ανέργων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικά στελέχη πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες επαφές με επιχειρήσεις που ανήκουν στο πελατολόγιο τους ζητώντας να ενημερωθούν για τις οφειλές, που έχει απέναντι τους η Μαρινόπουλος.   

Πάντως, η αλυσίδα φαίνεται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει επόμενη μέρα γι αυτήν. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει πως «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν» και τονίζει πως παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης».

Η αλυσίδα πρόκειται να επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων, οι οποίες αναμένεται να είναι ραγδαίες. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και η νέα εικόνα θα έχει σχηματιστεί. Το ενδεχόμενο να κατατεθεί αίτηση για επίσημη ένταξη της Μαρινόπουλος σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές της (το 99 ή το 106 Β) συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αλλά, επίσης, στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται και η περίπτωση να υπάρξει είσοδος νέου επενδυτή στο σχήμα. Πληροφορίες, μάλιστα, που επικαλείται το εξειδικευμένο newsletter για το λιανεμπόριο RetailToday θέλουν αμερικάνικο fund που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια να ενδιαφέρεται να αποκτήσει παρουσία στην μετοχική σύνθεση της Μαρινόπουλος και, μάλιστα, να πραγματοποιεί συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά, σε μια προσπάθεια, μάλλον, να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και το μέλλον της επένδυσης του.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη, κι αν το συγκεκριμένο σενάριο πραγματωθεί και το fund αυτό παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη», που θα στηρίξει τη Μαρινόπουλος, η Σκλαβενίτης αναμένεται να έχει ενεργή παρουσία και ρόλο στην επόμενη μέρα της Μαρινόπουλος- δεδομένου, φυσικά, (όπως όλη η αγορά ελπίζει και εύχεται) πως θα υπάρξει τέτοια.  

Το σχέδιο για τη μετάβαση σε μια «βιώσιμη μακροπρόθεσμα λύση» φαίνεται πως επιχειρείται να υλοποιηθεί με την πλήρη γνώση και συμφωνία της Σκλαβενίτης, η οποία, άλλωστε, συνεργάζεται στενά με τη Μαρινόπουλος τις τελευταίες ημέρες για την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης που έχει ξεσπάσει. Σημειώνεται πως η εταιρεία επικοινωνίας που έχει αναλάβει το project συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με τη Σκλαβενίτης, που σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει ακόμη οριστικά το deal.

Bέβαια, αυτή τη στιγμή η συμφωνία έχει μπει στον πάγο με τη Σκλαβενίτης να τηρεί στάση αναμονής και να περιμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, αλλά και όλες τις υπόλοιπες εν εξελίξεις διαδικασίες. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η Μαρινόπουλος δεν κατόρθωσε να καταβάλει τη δόση του Μαΐου για την αποπληρωμή των προμηθευτών της, καθώς και το γεγονός πως με τη λήξη της αποχής των δικηγόρων έχουν αναζωπυρωθεί περίπου 2000 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις της αλυσίδας με προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Σκλαβενίτης παρουσιάζεται ακόμη ανοιχτή στην πραγματοποίηση- όταν ξεπεραστούν τα νομικά και τεχνικά κωλύματα- του deal που προβλέπει την δημιουργία κοινής εταιρείας για την λειτουργία και διαχείριση των 33 Hypermarkets της Mαρινόπουλος. Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά και στις δυο πλευρές δεν θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο η Σκλαβενίτης να αναλάβει τον έλεγχο και την διοίκηση του συνολικού δικτύου της Μαρινόπουλος. Βέβαια,  η φημολογία αυτή  κυκλοφορεί ιδιαίτερα έντονα στην αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Όπως και να έχει, βέβαια, οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις και εξελίξεις και αυτές που θα ορίσουν την μορφή που θα έχει η επόμενη ημέρα της Μαρινόπουλος στην ελληνική αγορά..