ΑΓΟΡΕΣ

Moody’s: Η Παγκόσμια ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω

Moody’s: Η Παγκόσμια ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω - Κεντρική Εικόνα

 

"Η αδύναμη ανάπτυξη στις Αναδυόμενες Αγορές, οδηγούμενη από τις χαμηλές τιμές των βασικών Εμπορευμάτων και τη μείωση της ζήτησης για εξαγωγές, θα συνεχίσει να 'βαραίνει' την Παγκόσμια Οικονομία το τρέχον έτος", σύμφωνα με έκθεση της Moody’s Investors Service.

Η Moody’s υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Μεξικό και της Τουρκίας, καθώς οι επιπτώσεις της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης και οι χαμηλότερες τιμές των Εμπορευμάτων έχουν επιδεινώσει τις εγχώριες διαρθρωτικές και πολιτικές προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των Αναδυόμενων Αγορών τοποθετείται στο 4,2% για το 2016 σε σύγκριση με 4,4% το 2015.  Για τις Αναπτυγμένες Αγορές ο οίκος "βλέπει" ανάπτυξη 1,7% για το 2016 σε σύγκριση με 1,9% το 2015.

"Η Παγκόσμια ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω, ενώ οι προοπτικές για όλες τις Χώρες παραμένουν άνισες και πολύ πιο αδύναμες από τις προηγούμενες δύο δεκαετίες", σημειώνει η Moody΄s. "Τo Παγκόσμιο Εμπόριο παραμένει υποτονικό, ενώ οι επιδράσεις από τα διάφορα σοκ των Αναδυόμενων Αγορών στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές, σε Παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αυξηθεί σημαντικά".

Για την Ευρωζώνη οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο 1,7% το 2016, ενώ προβλέπουν ο πληθωρισμός να κυμανθεί στο 0,2% το 2016, πριν αυξηθεί σταδιακά στο 1,2% το 2017".

Στις ΗΠΑ, η Moody’s αναμένει ότι η Federal Reserve θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές φέτος. Παράλληλα, προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ αυτό το έτος σε 2% από 2,3% πριν, λόγω των υποτονικών επιδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και της επίμονα αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης. Ωστόσο, προβλέπει 2,3% ανάπτυξη το 2017.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, θα μπορούσε να έχει σημαντικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Παγκόσμια ανάπτυξη με την αύξηση της αποστροφής κινδύνου,  προκαλώντας αναταραχή στις Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές και χτυπώντας της επενδυτική ψυχολογία.

Όπως επισημαίνει η Moody’s, η Οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί σταδιακά από 6,9% το 2015 σε περίπου 6,3% το 2016.