ΑΓΟΡΕΣ
Στάση αναμονής, με κατεβασμένους όγκους συναλλαγών για το Χ.Α.

«Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο αν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο και περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού και της απασχόλησης», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.
Η δημοσίευση αυτή έχει επαναφέρει στα όρια «νευρικής κρίσης» τις Διεθνείς Αγορές και στην σημερινή επιφυλακτική εικόνα δείχνει να ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με σαφώς κατεβασμένους συναλλακτικούς όγκους.
Από την άλλη, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις - δηλώσεις που αφορούσαν το θέμα της Ελληνικής αξιολόγησης και έτσι οι περισσότεροι των ενεργών παικτών ακολούθησαν την στρατηγική του "wait an see", με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να εναλλάσσουν πρόσημα και τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με τάσης συναλλακτικής απαξίωσης.
Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 18 εκατ. από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Από εκεί και πέρα, «ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μετά τις Ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία στο δεύτερο μισό του 2017», σύμφωνα με εμπιστευτική επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον προϋπολογισμό που έχει δει η "Handelsblatt". "Τα μέτρα αυτά θα προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή του Ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη" τονίζεται στην επιστολή του υπουργείου.
«Δεν θα υπάρξει μια νέα κρίση για την Ελλάδα», δήλωσε από την Ιαπωνία ο Β. Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών δεν δικαιολογούνται από την οικονομική κατάσταση.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ώστε να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, όμως οι δύο Πλευρές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Από την άλλη, υψηλότερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού εμφανίστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τετράμηνο, ωστόσο ειδικά τον Απρίλιο καταγράφονται αρνητικές αποκλίσεις σε ότι αφορά το σκέλος των εσόδων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2016 το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.376 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.103 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 566 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο, όμως, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.177 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 412 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Ταυτόχρονα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.165 εκατ. ευρώ μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 44 εκατ. ευρώ.
Τις παραπάνω δηλώσεις - ανακοινώσεις προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος δείχνει πως τίποτα δεν έχει κριθεί, ως προς το τελικό πρόσημο, καθώς αρκούν ελάχιστες εντολές σχετικού «ειδικού βάρους» σε Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να αλλάξει η τάση προς την μία, ή την άλλη πλευρά.
Αντίθετα, δυσκολότερο δείχνει να αλλάξει η «μεγάλη εικόνα» του ταμπλώ, καθώς οι πτωτικές μετοχές είναι περίπου διπλάσιες των ανοδικών, ενώ δεκάδες τίτλοι έχουν, μέχρι στιγμής, αποφύγει την "βάσανο" να πραγματοποιήσουν έστω και μία συναλλαγή.
Τεχνικά, οι "long" δεν έχουν λόγους ανησυχίας, όσο ο Δείκτης κινείται υψηλότερα της ζώνης 617 - 610.