ΔΙΕΘΝΗ

Δεν παραπέμπεται ο Πρόεδρος Ιβάνοφ για χορήγηση ασυλίας σε εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα

Ο Ιβανόφ δεν υπέγραψε την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - Κεντρική Εικόνα

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ απέρριψε σήμερα την πρόταση παραπομπής του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ με αφορμή την απόφασή του να εκδόσει ασυλία για 56 αξιωματούχους, που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση τη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, υπέβαλαν την πρόταση, αφού ο Ιβάνοφ χορήγησε ασυλία σε αξιωματούχους που ήταν υπό έρευνα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι που φέρεται να ενέκρινε τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος 20.000 προσώπων.

Η απόφαση του Ιβάνοφ προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιουνίου. Πριν από δύο εβδομάδες, πιεζόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος ανακάλεσε την ασυλία.

Στη σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση παραπομπής του Ιβάνοφ. Η πρόταση απορρίφθηκε καθώς συγκέντρωσε μόνο 35 ψήφους υπέρ, ενώ 47 βουλευτές την καταψήφισαν.

Ο Στέφαν Μπόγκογιεφ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είπε ότι ο Ιβάνοφ «δεν αξίζει να αποκαλείται Πρόεδρος».