ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλά επίπεδα διετίας η ισοτιμία του ευρώ

Συνάλλαγμα: Οριακή άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου - Κεντρική Εικόνα

Η εκτίναξη του ευρώ σε υψηλό επίπεδο διετίας κυριαρχεί σήμερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια να κινούνται σταθεροποιητικά μετά από μία δεύτερη εβδομάδα κερδών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο, κινούνται καθοδικά, με ορισμένους αναλυτές να σημειώνουν ότι η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη στο μέλλον. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 0,2% πριν από λίγο, ενώ το ευρώ έφθασε έως τα 1,1676 δολάρια (υψηλό 2ετίας) για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1,1644 δολάρια.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έδειξε ότι οι αξιωματούχοι της είναι σε τροχιά να μειώσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χωρίς να τρομάξουν τους επενδυτές.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που εκδίδουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης μειώθηκαν σημαντικά, κάτι που αντανακλά μία σχετική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και την προσεκτική γραμμή που κράτησε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.