ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: «Ταβάνι» 325 δισ. ευρώ στο χρέος θέτει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν το διάδοχο της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ - Παραμονεύουν οι αναδυόμενες χώρες - Κεντρική Εικόνα

«Οροφή» 325 δισ. ευρώ στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, θέτει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί, κατά την αποψινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, σύμφωνα με την Wall Street Journal. 

Tο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο επί της αρχής, καθώς το Ταμείο συνεχίζει να θεωρεί ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

Το «ταβάνι» στο χρέος, όπως περιγράφεται αναλυτικά σε έγγραφα που έχουν προετοιμαστεί πριν από την σημερινή συνεδρίαση και έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση - αφήνει σε Αθήνα και Ευρώπη πολύ μικρό περιθώριο να αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. 

Το ανώτατο όριο χρέους των 325 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο υφιστάμενο χρέος της χώρας συν τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους δανειστές, εξηγεί η WSJ, και αυτό με στόχο η Ευρώπη να δεχθεί μια ελάφρυνση του χρέους, αλλά και να σταθεί εμπόδιο στην έξοδο της Αθήνας στις αγορές.