ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Νέα υψηλά 28 μηνών, αλλά με νέα μείωση του τζίρου

Χ.Α.: Συνεχίστηκε η αναρρίχηση, αλλά με μειωμένο τζίρο - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση που άφησε διττά συμπεράσματα, καθώς από τη μία ο γενικός δείκτης, έστω και με οριακά κέρδη, κατέγραψε νέα υψηλά 28 μηνών, όμως από την άλλη η νέα σημαντική υποχώρηση του τζίρου ενέτεινε τις ανησυχίες στο κατά πόσο η εγχώρια αγορά μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 859,78 (+0,39%) και 853,87 μονάδων (-0,30%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,08 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,19%, ενώ ο τζίρος συνέχισε την πορεία του προς χαμηλότερα επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Προβληματισμένοι για την φθίνουσα πορεία του τζίρου δηλώνουν οι περισσότεροι από τους παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεση συναλλακτική "αναζωογόνηση", προκειμένου ο δείκτης να "δει" υψηλότερες τιμές και το ενδιαφέρον να εξαπλωθεί, εκ νέου, σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank +0,44%,Eurobank -0,97%, Εθνική +0,54%, Πειραιώς +1,16% και Τρ. Αττικής -3,97%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, τα μεγαλύτερα κέρδη για την ΔΕΗ (+2,22%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ καιJumbo.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Aegean Airlines, Viohalco, LamdaDevelopment και Motor Oil.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέδειξαν διαθέσεις θετικής διάκρισης, μεταξύ άλλων και οι Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, Ίλυδα, Έλτον, Intralot, MIG, Λιβάνης,Unibios, Q&R, Profile, Επίλεκτος, Εβροφάρμα, ΚΛΜ κ.λ.π.

Ανεξαρτήτως της βραχυπρόθεσμης πορείας του γενικού δείκτη, η επιστροφή του ενδιαφέροντος απαιτεί άμεση αύξηση της αξίας συναλλαγών και του αριθμού των, θετικών, ημερήσιων πρωταγωνιστών.

.