ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά οι εργασίες στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές - Κεντρική Εικόνα

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών στο τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως σημείωσε, όταν προκύψει ανάγκη για δηλώσεις που αφορούν το θέμα της γεώτρησης, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ερώτηση εάν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί και την πλατφόρμα της εταιρείας Total στο τεμάχιο 11, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει μία τέτοια διευθέτηση σε σχέση με το πρόγραμμά της».

«Παραγωγική» η συζήτηση στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, τις προτάσεις τους για το πώς θα πρέπει, κατά την άποψη τους, να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά και από την κατάρρευση της διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία έγινε στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, παρουσιάζουν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, η συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, που θα συμμετάσχει και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, αλλά θα συνεχίσει και σε άλλες συνεδριάσεις το επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνεται από κύκλους του προεδρικού, η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε σε δύο άξονες: στο τι γίνεται τώρα, μετά και το ναυάγιο, αλλά και το πώς μπορεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έχοντας θετική κατάληξη. Η συνεδρίαση φαίνεται να κινήθηκε θετικά, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του Προέδρου Αναστασιάδη για την «παραγωγική συζήτηση».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή, όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει η κυβέρνηση τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά και τις εκτιμήσεις για «νέο παράθυρο» ευκαιρίας τον Σεπτέμβριο. Για τον τρόπο με τον οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των κομμάτων, ανέφερε ότι γίνεται «ένας πολύ παραγωγικός διάλογος και στο τέλος της συζήτησης θα δούμε πώς αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση».

Αύριο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα παρακαθίσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η παρουσία του κ. Κοτζιά στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «είναι μέσα στο πλαίσιο συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, (η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών) αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, εκτός του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που δεν πρόλαβε, κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη υπογράμμισαν την ανάγκη να υιοθετηθεί η εισήγηση που κατέθεσε παλαιότερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόσο για αλλαγή στρατηγικής όσο και για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η Συμμαχία Πολιτών δια του Γιώργου Λιλλήκα εξέφρασε εκτιμήσεις για το πώς μπορεί η Κύπρος να αποφύγει την επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο.

.