ΕΛΛAΔΑ

Στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του ΜΛ-ΚΚΕ το θύμα στο Γέρακα

Στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του ΜΛ-ΚΚΕ το θύμα στο Γέρακα - Κεντρική Εικόνα

Το σενάριο της αντεκδίκησης εξετάζει η αστυνομία για τη δολοφονία του 59χρονου Χανιώτη Μανούσου Ριτζάκη, το Σάββατο, στον Γέρακα Αττικής. Το έγκλημα πιθανώς σχετίζεται με άλλη υπόθεση δολοφονίας για την οποία κρατείται ο γιος του. Το θύμα ήταν επί χρόνια υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά με τους συνδυασμούς του Μ-Λ ΚΚΕ. 

Ο 59χρονος Μανούσος Ριτζάκης ήταν ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας ενός 20χρονου σπουδαστή των ΤΕΙ, πέρυσι τον Μάιο στην Πεντέλη. Ο γιος του θύματος έχει συλληφθεί και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η χθεσινή δολοφονία του πατέρα του συνδέεται με την δική του υπόθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 59χρονος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο του στη Λεωφόρο Μαραθώνος, όπου ψώνισε σε κρεοπωλείο και επέστρεψε. Μόλις μπήκε ξανά στο αυτοκίνητο και έθεσε σε λειτουργία τη μηχανή άγνωστος άνδρας άνοιξε την πόρτα από την πλευρά του οδηγού και τον πυροβόλησε εξ επαφής, δύο φορές στο κεφάλι και δύο στην ωμοπλάτη.

Ο 59χρονος άνδρας φέρεται να είχε κλειστεί στον εαυτό του τους τελευταίους μήνες μετά την ποινική εμπλοκή και τη σύλληψη του 22χρονου γιου του.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μανούσου Ριτζάκη εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΜΛ-ΚΚΕ στην οποία αναφέρει:

Με απέραντη θλίψη και οδύνη, η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ ανακοινώνει τον τραγικό θάνατο του συντρόφου μας Μανούσου Ριτζάκη, στις 15 Ιούλη 2017.

Ο σύντροφος Μανούσος Ριτζάκης γεννήθηκε το 1958, στα Χανιά. Σε πολύ μικρή ηλικία, ήρθε στην Αθήνα όπου δούλευε σε οικοδομές σπουδάζοντας παράλληλα σε νυχτερινό σχολείο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε σαν ιδιωτικός υπάλληλος.

Στα 14 του χρόνια, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, συνδέθηκε με το κομμουνιστικό, μαρξιστικό- λενινιστικό κίνημα. Στον πρώτο πυρήνα του μαθητικού τμήματος της ΠΠΣΠ το 1974, μέλος της ΠΜΣΠ λίγο αργότερα, των εργατικών παρατάξεων της ΠΕΣΠ και της ΕΡΓΑΠ.

Μέλος του Μ-ΛΚΚΕ, από το 1976, υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, μέσα από τις γραμμές του κόμματός μας, του Μ-ΛΚΚΕ.

Εκτός από την συνδικαλιστική του δράση στο σωματείο των οικοδόμων της Αθήνας και αργότερα στο σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων και στην τοπική κοινωνία του Γέρακα, ήταν υποψήφιος των εκλογικών συνδυασμών του Μ-Λ ΚΚΕ από το 1989 και μετά.

Στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2012 και το 2015, ήταν υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του, την εκλογική περιφέρεια του νομού Χανίων, με την Εκλογική Συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ.

Βοήθησε επίσης, με τη συμμετοχή και την προσφορά του, στην παρουσία και τη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ (Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία), ιδίως στα Βόρεια της Αθήνας.

Ο σύντροφός μας Μανούσος, που έφυγε με τον πιο βίαιο, βάναυσο και άδικο τρόπο, ήταν ένας λαϊκός αγωνιστής που σε όλη του τη ζωή πάλεψε για την αλήθεια, το δίκιο, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για τα μεγάλα ιδανικά του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό ακριβώς κάνει το χαμό του διπλά τραγικό και οδυνηρό.

Το σύντροφο Μανούσο θα τον θυμόμαστε πάντα . Θα θυμόμαστε τη σεμνή, ευγενική φυσιογνωμία του, το όμορφο χαμόγελό του. Ευπροσήγορος, τίμιος και ειλικρινής, μαχητικός αγωνιστής, ήταν αγαπητός σε συντρόφους, φίλους, συναδέλφους, γείτονες.

Θα είναι παρών στην υπόσχεση που του δίνουμε για τη συνέχιση του αγώνα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε αδιάκοπα επί 43 χρόνια.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του, Δήμητρα, στα παιδιά του, Ιωσήφ και Ηλία, στα αδέλφια του και όλους τους συγγενείς του.

Σύντροφε Μανούσο, θα είσαι πάντα μαζί μας. Καλό σου ταξίδι.

.