ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι δύο μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν ανοίγουν με... τίποτα τις Κυριακές

Οι δύο μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν ανοίγουν με... τίποτα τις Κυριακές - Κεντρική Εικόνα

Την αρνητική της στάση έναντι του ανοίγματος των καταστημάτων σχεδόν όλες τις Κυριακές του χρόνου, έχει εκφράσει δημοσίως η Σκλαβενίτης. Μάλιστα η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ παραμένει πιστή στη γραμμή της και χθες δεν άνοιξε κανένα κατάστημά της. 

Όμως δεν είναι η μόνη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αντιδρά στα νέα δεδομένα για την αγορά του εμπορίου. 

Ήδη από τον Μάιο, οι τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ "Χαλκιαδάκης" και "Φαιστός" που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, τονίζουν ότι τις Κυριακές θα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα στις αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως συνέβαινε και με την παλαιότερη νομοθεσία. Τη μη λειτουργία των καταστημάτων της σήμερα 16 Ιουλίου έχει ανακοινώσει και η αλυσίδα supermarket Σκλαβενίτης. 

Η επίσημη θέση της Χαλκιαδάκης

Ήδη από τις 5 Μαίου η αλυσίδα Χαλκιαδάκης έχει κάνει σαφή την άποψή της για το θέμα των 32 Κυριακών:

Σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις 30 Κυριακές του χρόνου, η εταιρεία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. δηλώνει αντίθετη σε αυτή την προοπτική. Εκτός των καταστημάτων που βρίσκονται στις χαρακτηρισμένες από την Πολιτεία τουριστικές περιοχές που υπάρχουν ξένοι επισκέπτες, είμαστε αρνητικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακή.

Σεβόμασταν και σεβόμαστε απόλυτα όλες τις αποφάσεις των αρχών και των φορέων του τόπου μας, των κλαδικών Συλλόγων και των Σωματείων και τονίζουμε ότι ακόμα και για τις 7 Κυριακές που προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε με το άνοιγμα περιορισμένου αριθμού καταστημάτων λόγω της τακτικής που εφαρμόζουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί του κλάδου.

Ευελπιστούμε ότι η καθολική αντίδραση του εμπορικού κόσμου θα εισακουστεί και θα επιτραπεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Φαιστός: Ποτέ τις Κυριακές!

Η αλυσίδα των Super & Mini Markets ΦΑΙΣΤΟΣ με 200 καταστήματα σε όλη την Κρήτη, δραστηριοποιείται από το 1982 στον τομέα του Κρητικού λιανεμπορίου, καλύπτοντας τις ανάγκες του Κρητικού νοικοκυριού, με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τον καταναλωτή, προσφέροντας τα καλύτερα προϊόντα στις χαμηλότερες τιμές.

Η σχετική ανακοίνωση της κρητικής αλυσίδας έχει ως εξής:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τίθεται όλο και περισσότερο το ζήτημα της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας. Επανέρχεται έντεχνα συνεχώς από την Τρόικα, η οποία στην πραγματικότητα εκφράζει την επιθυμία και το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Οι στόχοι είναι πολλοί και εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε όλοι μας, ότι σκοπό έχουν να ελέγξουν την αγορά συντρίβοντας τις μικρές επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και «προσφορών», αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων, επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απλήρωτη εργασία και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια.

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου στη μικρή κλίμακα που υλοποιείται σήμερα, δεν προσέφερε αύξηση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα, αντίθετα αύξησε το λειτουργικό κόστος σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της  μικρομεσαίας επιχείρησης.

Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι πόσες μέρες και ώρες θα είναι ανοικτά τα καταστήματα. Το πρόβλημα ήταν και είναι τα τελευταία χρόνια των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, πόσο θ' αντέξουμε ακόμα, αφού πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης.

Επίσης το δικαίωμα του εργαζόμενου στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, στην προσωπική και οικογενειακή ζωή για μας αποτελεί πάγια θέση και πρακτική.

Τα «ΣΟΥΠΕΡ & ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΦΑΙΣΤΟΣ» για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, επιμένουν και παλεύουν, ενάντια στις Πολυεθνικές και στα Ξένα συμφέροντα και τώρα.

Επιμένουμε ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.

ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.

.