ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ελληνική εταιρεία πουλά αέριο στον μεγαλύτερο ισραηλινό όμιλο διύλισης και πετροχημικών

Η Energean κατέθεσε προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ισραήλ - Κεντρική Εικόνα

Σε συζητήσεις με ελληνική ενεργειακή εταιρεία βρίσκεται η Oil Refineries Ltd (ORL), ο μεγαλύτερος όμιλος διύλισης και πετροχημικών του Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του προς το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και ακόμη δύο θυγατρικές του ομίλου. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η υπογραφή σύμβασης για την πώληση συνολικής ποσότητας 39 δισ δις κυβικών μέτρων από την ελληνική εταιρεία Energean προς τον ισραηλινό όμιλο και τις θυγατρικές του.

"Η ORL διαπραγματεύεται από κοινού με τις εταιρείες Israel Chemicals και OPC Rotem την υπογραφή μη δεσμευτικών μνημονίων κατανόησης για την αγορά φυσικού αερίου από την Energean” ανέφερε η ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο.

Η νέα συμφωνία με τις εταιρείες θα είναι η δεύτερη μεγάλη που υπογράφει η Energean στο Ισραήλ, αφού στις 30 Μαΐου, είχε υπογράψει μεγάλη συμφωνία με τον όμιλο Dalia, το μεγαλύτερο ιδιωτικό παραγωγό ηλεκτρισμού στην αγορά του Ισραήλ,. 

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η Energean Israel θα προμηθεύσει σε βάθος χρόνου συνολικά 23 δισ. κυβικά μέτρα την Dalia Power Energies και την αδελφή εταιρεία Or Power Energies, καλύπτοντας μέρος των αναγκών για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Dalia, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός στην περιοχή του Τζάφιτ (ΝΑ. Ισραήλ), καθώς και για μελλοντικούς σταθμούς που θα κατασκευάσει η Or Power Energies. 

Οι νέες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες του ομίλου ORL αφορούν σε ποσότητα 39 δισ. κυβικών μέτρων, τα οποία η Energean θα διαθέσει από τα κοιτάσματα Tanin και Karish που απέκτησε το Δεκέμβριο του 2016. Τα δύο αυτά θαλάσσια κοιτάσματα διαθέτουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ενώ η συνολική επένδυση για την ανάπτυξή τους εκτιμάται σε 1,3 - 1,5 δισ. δολάρια. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το οικονομικό σκέλος των συζητήσεων ενώ η συμφωνία προμήθειας μπορεί να διαρκέσει έως και 15 έτη. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που θα πουλά η ελληνική εταιρεία στο Ισραήλ, η οποία φτάνει σε βάθος χρόνου τα 62 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ισοδυναμεί με την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα για διάστημα … 16 ετών. 

Ποια είναι η Energean

Η Energean Oil & Gas είναι ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και η οποία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική. Η Energean είναι η μοναδική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα με ένα άριστο ιστορικό 35 ετών στη διαχείριση κοιτασμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές στην θάλασσα και στη στεριά.

Η εταιρεία απασχολεί 480 υψηλής κατάρτισης εργαζόμενους και έχει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο και φυσικού αερίου από τη Νότια Καβάλα καθώς και αποθέματα 41 εκατ. βαρελιών (2P) και 16,6 εκατ. δυνητικά (2C), τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipoise.

Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει έργα εκτός από την Ελλάδα, σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο. 

 

.