ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Πολλά θα κριθούν στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας

Χ.Α.: Παρόντες οι πωλητές, παρά τις ειδήσεις για swap και e-πλειστηριασμούς - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 386,84 μονάδες. Για την εβδομάδα ο δείκτης έκλεισε 1,75% υψηλότερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τις 5 Μαΐου.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τουςDow Jones και S&P 500 να καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ, παρά τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones σημείωσε κέρδη ύψους 1%, ο S&P 500 βρέθηκε 1,4% υψηλότερα ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,6%. 

Με ισχυρά κέρδη 5,2% ολοκλήρωσε την εβδομάδα το πετρέλαιο έχοντας πετύχει πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, βρίσκοντας στήριξη στις εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης.

Κέρδη κατέγραψε ο χρυσός τερματίζοντας στο υψηλότερο σημείο από τις 30 Ιουνίου. Στην εβδομάδα, το πιο ενεργό συμβόλαιο χρυσού ενισχύθηκε κατά 1,5% μετά από 5 διαδοχικές εβδομάδες απωλειών.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, η τελευταία με εβδομαδιαία κέρδη 2,27%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε κέρδη 6,61%.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι "οι όποιες διορθώσεις, παρά τα συσσωρευμένα κέρδη από την αρχή της χρονιάς, εξαντλούνται σε πλάγιες, ή σχεδόν οριζόντιες κινήσεις, με μέγιστη διάρκεια δύο συνεδριάσεων που δεν χαλάνε τα διαγράμματα, αποφορτίζουν μερικώς την εικόνα και διατηρούν τα σήματα αγορών από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών".

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα κληθεί να τιμολογήσει αφ΄ ενός τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "μία ανάσα από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με έκδοση 5ετούς ομολόγου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα".

Από την άλλη, το ΔΝΤ βρίσκει άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν, μάλιστα, πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ούτε με αυτές τις παραδοχές θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

"Εάν οι πιστωτές δεν προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσής του, το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα", αναμένεται να διαμηνύσει, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.

Δεν είναι όμως μόνο η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ που θα στείλει αρνητικά σήματα για την ελληνική οικονομία την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα επισημαίνει μία σειρά από αδυναμίες, μεταξύ άλλων, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κατά το ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και πλην την πιθανολογούμενης, "δοκιμαστικής" εξόδου της χώρας στις αγορές, η ατζέντα μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα εμπεριέχει: 17 Ιουλίου 2017 Λήξη ομολόγου 2 δισ. ευρώ, 20 Ιουλίου 2017 Λήξη ομολόγου 4 δισ. ευρώ, 20 Ιουλίου 2017 Συνεδρίαση ΕΚΤ, 21 Ιουλίου 2017, λήξη συμβολαίων Ιουλίου στην αγορά παραγώγων και έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την S&P, ενώ στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ.

Πολλά θα κριθούν στην συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου θα φανεί αν ήταν "τυχαία" η σημαντική υποχώρηση του τζίρου κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Προσοχή στις μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που συνεχίζουν ανοδικά με ικανοποιητικές συναλλαγές.

.