ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια ανάσα από την έξοδο στις αγορές

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία  - Κεντρική Εικόνα

Για την έξοδο στις αγορές ετοιμάζεται η κυβέρνηση, με έκδοση 5ετούς ομολόγου, ενώ στις προϋποθέσεις που τίθενται για την επιτυχία της έκδοσης, είναι το χαμηλό σχετικά επιτόκιο, αλλά και η διασφάλιση αυξημένου ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών, που θα οδηγήσει σε υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού.

Καθοριστική είναι η γνώμη της εταιρείας συμβούλων Rothchild, που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει ήδη επαφές με ξένους θεσμικούς, προκειμένου να «τρέξει» την έκδοση του ομολόγου, όποτε κι αν αποφασιστεί.

Πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day.gr, αναφέρουν ότι το σχέδιο εξόδου είναι έτοιμο και προβλέπει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να γίνει -εκτός κάποιου ανατρεπτικού απροόπτου - είτε την Δευτέρα, το αργότερο όμως έως το απόγευμα της Τρίτης.

Σημειώνεται ότι στις 20 Ιουλίου το ΔΝΤ θα κληθεί να εγκρίνει το νέο Μνημόνιο με την Ελλάδα και το δάνειο των 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι επί της αρχής διαθέσιμο, ενώ την ίδια ημέρα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 3,85 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι αγορές δείχνουν «ζεστές» για την έκδοση ενός ελληνικού ομολόγου, διότι διανύουν περιόδο που αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αναζητώντας αποδόσεις, και αγοράζουν ομόλογα χωρών, όπως η Αίγυπτος και η Αργεντινή.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι από τον Σεπτέμβριο η ψυχολογία των αγορών μπορεί να επιδεινωθεί εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανακοινώσει σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πηγές με γνώση του θέματος, που επικαλείται το euro2day.gr, τονίζουν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν προετοιμάσει μόνο την έκδοση του 5ετούς ομολόγου αλλά και άλλες 2-3 κινήσεις εξόδου στις αγορές, οι οποίες με βάση τον σχεδιασμό και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα πραγματοποιηθούν έως τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για να θεωρηθεί επιτυχής η έκδοση του ομολόγου πρέπει το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% της έκδοσης του 2014. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.

.