ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον» γύρω από την Ελλάδα «βλέπει» ο Πιτσιόρλας

Ψηφίστηκε το ν/σ για τις ΕΠΕ - Κεντρική Εικόνα

«Υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από Ελλάδα που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Είναι η στιγμή που πρέπει συζητήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε σοβαρά τα επόμενα χρόνια της πατρίδας μας», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σε ομιλία του στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος». 

«Τόσο η πρόσφατη συμφωνία, όσο και η προχθεσινή απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης έρχονται να αποδείξουν ότι μπαίνουμε σε πολύ κρίσιμη φάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» επεσήμανε ο κ. Πιτσιόρλας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να βαδίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, αποφασιστικά και χωρίς πισωγυρίσματα […] Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει πρώτα βήματα στις αγορές, φαίνεται ότι είναι αποδοτική».

Αναφερόμενος στην ανάγκη εκπόνησης της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι αισθάνεται ντροπή να είναι αυτή η υποχρέωση, μνημονιακή υποχρέωση: «Δεν κατηγορώ κανέναν ειδικά, όλους μας αφορά και το πολιτικό σύστημα της χώρας», σημείωσε. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ παραπάνω από αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε πως θα πρέπει «ήρεμα και νηφάλια, χωρίς ιδεολογικές προκλήσεις και με συνεννόηση παραγόντων, να φτιάξουμε ένα σχέδιο που θα αποδώσει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει λίγα χρόνια μπροστά της για να κατοχυρώσει θέση στην Ευρώπη και την περιοχή, για αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγική. Μπορούμε και είμαστε σε φάση που πρέπει αφήσουμε πίσω διαφορές και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τα προβλήματα, να προχωρήσει. Δεν έχει και άλλη επιλογή».

Αναφερόμενος στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι «μετά την επένδυση της κινεζικής εταιρίας η Ελλάδα έχει αλλάξει θέση στον παγκόσμιο χάρτη» και πρόσθεσε: «Έχουν αλλάξει τα πάντα. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και εγκατασταθεί ο νέος διαχειριστής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου θα περνά από την χώρα μας. Είναι δύο παγκόσμιοι κολοσσοί στη διαμετακόμιση».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από τα προγράμματα» και πρόσθεσε: «Έχουμε μια έννοια συκοφαντημένη που πρέπει να αποκαταστήσουμε, δηλαδή την έννοια συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνδυάζοντας λοιπόν τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια με ιδιωτικά κεφάλαια, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις».