ΔΙΕΘΝΗ

«Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς», απαντά η Άγκυρα στον Τσίπρα

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο - Κεντρική Εικόνα

«Απρεπή» χαρακτηρίζει η Αγκυρα, όσα ανέφερε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά  την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λεγοντας χαρακτηριστικά πως «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει» ενώ έκανε έκκληση για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Εάν ευσταθούν, όπως μεταφέρονται ανάρμοστα, τα όσα είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Θεσσαλονίκη  ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στις 13 Ιουλίου, του τα επιστρέφουμε όπως έχουν" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας  με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού .

«Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο αλλά ούτε και στην θέση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Με αυτή την αφορμή επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα σε θέματα που αφορούν την χώρα μας», τονίζει το τουρκικό υπουργείο.

Η αντίδραση της τουρκικού υπουργείου έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα  με τη γείτονα, η οποία σε μια προσπάθεια να δηλώσει παρούσα στην περιοχή που γίνονται οι γεωτρήσεις έστειλε ξανά στο σημείο το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός.

 

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πανικού» 

 

Ο υπουργός 'Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή πανικού από τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός μάλιστα παρατήρησε πως «το συντομότερο, που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο το καλύτερο».

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαίδη οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι «αναμενόμενες». Υπογράμμισε πως η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά «δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης».

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε πως οι κινήσεις της Τουρκίας «είναι συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.

Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία, είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Επίσης, επεσήμανε ότι δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της Κύπρου η στρατιωτικοποίηση του ζητήματος. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας.